Vesti

Broj mladih lekara koji su odlučili da se specijalizuju za opštu praksu pao je na najniži nivo za poslednjih pet i više godina.

Ovaj trend će primarnu zdravstvenu zaštitu pogurati ka ivici kolapsa, upozoravaju lekari.
Podaci sa Kraljevskog australijskog koledža lekara opšte prakse (RACGP) pokazuju da se 1.394 diplomaca medicine prijavilo za obuku opšte prakse u poslednjem broju prijavljenih na koledž, što je pad od 30 odsto u odnosu na skoro 2.000 prijava u 2017.

– Izloženi smo ozbiljnom riziku da ostanemo bez lekara opšte prakse. Mladi diplomirani doktori imaju toliko izbora, ali im nije privlačno da nastave karijeru u tom smeru – rekla je predsednica RACGP, dr Karen Prajs.

Ekonomski izveštaj Delojt aksesa još iz 2019. otkriva da se Australija kreće ka ozbiljnom manjku lekara opšte prakse do 2030, sa očekivanim nedostatkom od 9.298 stručnjaka s punim radnim vremenom, dok će u urbanim područjima verovatno doći do najvećeg pada.
Doktorka Prajs ističe da je kovid kočio inostrane lekare koji se prijavljuju za obuku tako da je i broj prijava koji se podnose na Koledž godinama opada.

– Imamo veliki problem sa radnom snagom i opšta praksa je trpi. Sistem je na ivici kolapsa zbog nedostatka ulaganja u primarnu zaštitu – istakla je ona.

Lekar opšte prakse, Izabel Henson, u službi primarne zdravstvene zaštite Mari Ma u Broken Hilu, kaže da mladi lekari izbegavaju obuku opšte prakse pošto vide koliko pacijenata dnevno dolazi, te da nema dovoljno vremena za kvalitetnu medicinsku negu u složenim slučajevima.
Prema njenim rečima, rezovi u Medikeru su uništili primarnu zaštitu, gurajući lekare opšte prakse da praktikuju brzu medicinu ili naplaćuju naknadu, što porodice na granici siromaštva ne mogu da priušte.

– Brza medicina je kao brza hrana. Dugoročno nije dobra. Ako nastavimo da idemo ovim putem videćemo rastuću stopu dijabetesa, depresije, srčanih bolesti i gojaznosti – istkla je dr Henson i dodala da zdravstveni sistem ne može da funkcioniše samo na dobroj volji.
Njen stav je da je lekarima opšte prakse potreban bolji pristup roditeljskom odsustvu, kao i više profesora opšte prakse koji podučavaju studente na univerzitetu.

Liz Rej, izvršni direktor Ventvort heltkera, ističe da “trenutno imamo više hroničnih bolesti, poput dijabetesa, a ukoliko se redovno ne kontrolišu, pacijenti završavaju u hitnoj pomoći“.
Ujedno je istakla da je vlada smanjila sredstva Medikera za lekare opšte prakse za tumačenje EKG-a.

Zbog nedostatka lekara opšte prakse u Penritu i Plavim planinama, primera radi, u poslednjih pet godina su formirane dvonedeljne liste čekanja.
Mark Burdok, izvršni direktor Rural end Rimot medikala, kaže da je 7.000 građana širom okruga Valget na severozapadu NSW primetilo smanjenje primarne zdravstvene zaštite poslednjih nedelja, a nakon zatvaranja ordinacija u Lajtning Ridžu i Volgetu.

– Osećaj inercije u rešavanju problema je zapanjujući. Imamo hiljade kreatora zdravstvene politike, ali izgleda da nismo u mogućnosti da je vodimo u pravcu i brzinom koja je neophodna – istakao je Burdak.

Međutim, portparol federalnog Odeljenja za zdravstvo je rekao da dok je kovid uticao na dolazak međunarodnih lekara, ukupan broj lekara nije značajno opao.

– Australijsko stanovništvo se povećalo za 1,3 procenta između 2019. i 2020. U poređenju sa tim, broj registrovanih medicinskih lica porastao je za 2,4 odsto, a broj zaposlenih lekara 3,5 odsto – naglasio je portparol.

On dodaje da državni program obezbeđuje preko 200 miliona dolara svake godine za podršku visokokvalitetnoj obuci za lekare opšte prakse, kako bi postali specijalisti i kvalifikovani stručnjaci.

Niže zarade

Istraživanje Univerziteta u Melburnu objavljeno prošle godine pokazalo je da specijalisti koji nisu lekari opšte prakse zarađuju skoro duplo više od lekara opšte prakse.

Prihodi lekara opšte prakse porasli su za 10,7 odsto (sa 189.574 na 209.938 dolara) u deceniji do 2018, dok su prihodi specijalista porasli za 21,5 odsto (sa 338.554 na 411.575 dolara) u isto vreme.

Lekar Kin-Seng Lim iz sidnejskog predgrađa smatra da mladi medicinski pripravnici biraju druga specijalistička polja kako zbog niže zarade tako i zbog toga što je opšta praksa često loše prikazana tokom školovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here