Pexels
Zena

Sve dame kojima ni puder ne pomaže u rešavanju ovog problema znaju koliko je to teška borba. Savetujemo vam kako da uz određene trikove sprečite prekomerno lučenje sebuma i neprijatnu pojavu proširenih pora svedete na minimum

Masna koža sporije se bora, to je poznato, ali lojne žlezde koje luče više sebuma nego što je potrebno, osim što prouzrokuju sjaj dermisa, pospešuju neprijatnu pojavu proširenih pora. A to je, pored zamašćene kože, veliki problem za sve pripadnice lešeg pola. Takođe, pore se zatvaraju i u sebi zadržavaju masnoću, prljavštinu i mrtve ćelije kože. To često uzrokuje i bubuljice i akne. Naši saveti mogu da vam pomognu da rešite ovih nekoliko povezanih problema odjednom.

– Napravite tonik od soka od jabuke i limuna. Tupferom ga nanesite na lice i ostavite da deluje 10 minuta. Kada ga isperete, koža će biti čistija jer je limun poznat po antiseptičkom delovanju, a pored toga zatvara pore. Otvorene pore „hvataju“ prljavštinu koja se nalazi na licu i prouzrokuju akne i mitesere.

– Jednom nedeljno naparite lice. Visoka temperatura pomaže otvaranju pora pa toksini i prljavština izlaze napolje. Na taj način najbolje ćete očistiti lice od sve prljavštine i masnoće i umanjiti uticaj stresa na lice.– Jednom nedeljno na lice nanesite masku s glinom ili crnim blatom. Ovi sastojci upiće prekomernu masnoću i dubinski očistiti pore.

– Voćne kiseline mogu se pokazati vrlo korisnima u borbi protiv masnoće. One „napadaju“ gornji sloj kože i uklanjaju mrtve ćelije, zajedno s masnoćom koja se nakuplja. Umesto klasičnog tonika, komadićem vate nanesite jabukovo sirće na lice i isperite mlakom vodom.

– Napravite vodicu za lice od lavande koju ćete pomešati s običnom vodom i sipati u bočicu s raspršivačem. Prskajte lice tečnošću nekoliko puta dnevno.

– Izbegavajte kozmetičke preparate koji su bazirani na ulju. Oni će samo pogoršati situaciju i dodati masnoću koži. Koristite proizvode na bazi vode, koji se lako uklanjaju.

– Masnoću s lica možete ekspresno ukloniti posebnim upijajućim maramicama koje su dostupne u svim drogerijama.

Proširene pore ne mogu se potpuno ukloniti, ali se mogu ublažiti. Sredstva za pranje ne smeju da budu agresivna, koriste se preparati koji čuvaju epidermalnu barijeru kože. Važno je koristiti preparate koji deluju astrigentno, odnosno imaju efekt zatezanja. Povremeno, jednom do dva puta nedeljno, može da se uradi piling kože lica uz odgovarajuću masku (recimo, na bazi gline). U dnevnoj rutini nege koriste se kreme koje matiraju kožu, a u noćnoj one s retinolom. Dekorativna kozmetika mora da bude prilagođena masnom tipu dermisa, a to su matirajuće, fluidne varijante.

U borbi protiv masne kože sklone pojavi mitesera, bubuljica i proširenih pora možete potražiti profesionalnu pomoć u salonima lepote. Osim dubinskog čišćenja pomoću ultrazvučne špatule, dermatolozi koriste i poliranje kože mikrodermoabrazijom. Koža se podmlađuje sitnim česticama mikrokristala koji uklanjaju višak masnoća i mrtvih ćelija iz proširenih pora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here