Tanjug/AP
Princ Vilijam i princeza Kejt

Princ Vilijam smatra da bi najveći preduzetnici današnjice trebalo da se usresrede na spasavanje planete i rešavanje problema na Zemlji, umesto što razvijaju svemirski turizam.

Vojvoda od Kembridža govorio je i indirektno kritikovao Džefa Bezosa, Ilona Maska i Ričarda Brensona, koji se proteklih meseci takmiče u razvoju komercijalnih svemirskih letova.

– Potrebno nam je da se najveći svetski umovi usresrede da poprave ovu planetu, a ne da nađu novo mesto za život – istakao je Vilijam.

Ključno je, kako kaže, da se fokusiramo na našu planetu, a ne da dignemo ruke i idemo u svemir da tamo tražimo rešenja za budućnost.

Juče je holivudski glumac Vilijam Šatner postao najstariji čovek u svemiru nakon što je odleteo u suborbitalnoj kapsuli „Blu oridžina“ – kompanije u posedu najbogatijeg čoveka na svetu Džefa Bezosa.

Direktor kompanije „Virdžin“ ser Ričard Brenson i Ilon Mask, osnivač „Tesle“ i „Spejs-Eksa“, takođe su u trci za razvoj komercijalnih letova u svemir.

Princ Vilijam je u intervjuu naglasio da apsolutno nema nikakav interes da ide u svemir, kao i da postoji „fundamentalno pitanje“ u vezi sa zagađenjem koje ti svemirski letovi ostavljaju za sobom.

Upozorio je i na „klimatsku anksioznost“ među mladim ljudima čija je budućnost u konstantnoj opasnosti.

Vojvoda od Kembridža je takođe pozvao odrasle ljude da se sete koliko im je u mladosti značilo da mogu da provode vreme napolju i koliko je, zbog zagađivanja, današnjoj deci detinjstvo ograničenije.

– Prava bi katastrofa bila ako bi princ Džordž sedeo ovde za 30 godina i pričao o spasavanju planete – istakao je Vilijam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here