Prinudni raspust zbog poplava, zatvoreni putevi

0

Lokalne samouprave se spremaju za novi poplavni talas
 
Evakuacija ljudi i stoke – U selu Dublje kod Valjeva je oko 13.20 časova evakuisano šest osoba s više vozila, dok je u naselju Klupci kod Loznice u toku evakuacija stoke iz više od 20 ugroženih domaćinstava, navodi se u saopštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a.
Preti izlivanje na Ibarsku – Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uveo je vanredno stanje u čitavom rudničko-takovskom kraju jer kiša neprekidno pada skoro dva dana i sve je veća opasnost od izlivanja reka. Poplava preti u 11 sela zbog čega su organizvana neprekidna dežurstva. Danas je obustavljena nastava u školama u Brezni, Boljkovcima i Kamenici jer đaci ne mogu da pređu nabujale reke i potoke. Mirković je rekao da reka Despotovica preti da se izlije na Ibarsku magistralu u selu Semedraž, između Čačka i Gornjeg Milanovca što bi paralisalo saobraćaj. Đaci u ljiškim seoskim škoalama imaju problema da se bezbedno vrate kući posle nastave zbog bujičnih potoka, a slično je i u Mioničkoj opštini.
Grocka – Opština Grocka proglasila je vanredno stanje zbog poplava, a najkritičnije je u naselju Begaljica jer se Begaljički potok izlio celom dužinom i ugrozio više od 30 domaćinstava, saopšteno je iz te gradske opštine. Svi mostovi na Begaljičkom potoku su poplavljeni i vatrogasne ekipe blokirale su za saobraćaj sve prilazne puteve, a nivo vode povećava se za desetak centimetara u sat vremena. U Umčarima se izlila reka Ralja, kritično je u naselju Miloševac, a u naseljima Boleč i Vinča postoji opasnost od izlivanja reke Bolečice, dodaje se u saopštenju.  
Kraljevo – Obilne padavine u Kraljevu izazvale su izlivanje više potoka zbog čega je došlo do zapušenja kanalizacionih otvora u prigradskom naselju Ribnica i selima Adrani i Vrdila. "U Ribnici zbog izlivanja Kovačkog potoka crpimo vodu koja se izlila na Kordunsku, Žičku ulicu i druge ulice, jer atmosferska kanalizacija zbog obilnih padavina i nepropisno urađenih kanala, više ne može da primi vodu", rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović. On je rekao da je jedna žena evakuisana, jer je voda prodrla u njenu kuću, da je u jednom domaćinstvu voda odnela piliće, a u Vrdilima je nabujali potok naneo granje i napravio branu, pa je zaustavljena voda poplavila oranice.

 

Predsednik Opštine Osečina Nenad Stevanović je posle sednice za vanredne situacije rekao da je ponovno proglašenje vanredne situacije "pitanje trenutka".

 

U Podgorini su zbog jake kise nabujali svi vodotoci, a najviše problema prave reke Jadar, Pecka, Dragodolka i Lovačka reka. Jadar se izlio u Osladiću, gde voda prelazi preko magistralnog puta Valjevo-Loznica, a preti da ugrozi i Dragijevicu, samu Osečinu, Plužac i Belotić. Varoši Osečina preti i Lovačka reka. Pecka i Dragodolka ugrožavaju varošicu Pecka i naselja do Osečine i ušća u Jadar.

 

 

Putevi pod vodom

Saobraćaj je zbog poplava obustavljen na putu Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka Kamenica, na deonici Koceljeva-Svileuva, kod mesta Jazovnik, i putu Loznica-Banja Koviljača, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

 

U prekidu je i saobraćjaj na putu Maljević-Dudovica, kod mesta Latković, kao i kod mesta Joševa, na putu Lipnički šor-Tekeriš.

Obilne padavine na području Loznice prozrokovale su izlivanje reke Štire na Zajačkom i Banjskom putu, kao i Bolničkog potoka u Klupcima i Lozničkom Polju, saopštio je Gradski Štab za vanredne situacije.

 

U lozničkim gradskim naseljima voda se zadržava usled začepljenja kanalizacione mreže i nepročišćenih kanala. Za sada nije bilo prekida u snabdevanju strujom i pijaćom vodom.

 

Vodostaj reka raste i u Moravičkom okrugu – u Čačku, Lučanima, Ivanjici i Gornjem Milanovcu, jer u tom kraju kiša neprestano pada već 12 sati, a situacija je alarmantna, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Dragiša Broćić.

 

On kaže da se reke još nisu izlile, ali da se to može dogoditi u popodnevnim satima, ukoliko ne prestanu padavine. Prema njegovim rečima, nivo Zapadne Morave u Čačku povećan je za oko 65 centimetara, Bjelica u Lučanima za oko 40 centimetara i Moravica u Ivanjici za oko 20 centimetara.

 

Sektor za vanredne sitacije podelio je oko 2.000 džakova sa peskom opštini Lučani, koja je u nedavnim poplavama bila najugroženija u Moravičkom okrugu. Ti džakovi su postavljeni u selu Đerađ i u blizni vojne fabrike "Milan Blagojević".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here