EPA/Jagadeesh NV
Foto: Ilustracija

Nova ministarka za infrastrukturu, Ketrin King, tvrdi da će pojedine projekte koje je obećala bivša koaliciona vlada biti nemoguće realizovati.

Prema njenim rečima, prioriteti su nastavak izgradnje unutrašnje železnice, infrastrukture oko Komonvelt igara u Melburnu 2026. i Olimpijskih igara u Brizbejnu 2032.

– Da budem iskrena, pomalo sam šokirana onim što sam otkrila, u smislu načina na koji je prethodna vlada koristila ovaj portfelj – naglasila je ministarka.

King je rekla da će njeno odeljenje razmotriti sva izborna obećanja laburista o infrastrukturi, vrednih preko pet miliona dolara, sa projektima koji će biti odbačeni ako ne ispune uslove.

Ona se obavezala na veću transparentnost u vezi sa diskrecionim odlukama o finansiranju grantova, kao i na jasnije smernice i redovnije runde prijava za grantove.

King je kritikovala bivšu koalicionu vladu, i njenog ministarskog prethodnika, Barnabi Džojsa, zbog investicionih odluka.

– Svaki program kojem se okrenem i pogledate gde je otišla raspodela sredstava, to je prilično sramotno – kazala je ministarka.

“Loše” odluke

U opoziciji, King, a zatim ministar u senci za urbanu infrastrukturu, Endrju Džajls, predvodili su napade laburista na prigradske parkinge bivše koalicione vlade i potrošnju fonda za zagušenje gradskih saobraćajnica (UCF), a nakon izveštaja generalnog revizora i nezavisnih izveštaja o upravljanju tim aranžmanima.

Australijska nacionalna kancelarija za reviziju (ANAO) je u junu 2021. utvrdila da administracija odeljenja za program parkirališta nije efikasna i da njena identifikacija projekata nije dokazano zasnovana na zaslugama.

Na saslušanju u Senatu, avgusta 2021, ANAO je izneo kako je Savezna vlada dodelila sredstva pripremajući listu od 20 najviših marginalnih mesta i pozvala poslanike da nominuju projekte. Mnogi od tih parkinga su kasnije rashodovani.

King je navela UCF i šemu parkinga kao situacije koje želi da izbegne da se ponavljaju.

– To je očigledno, da su uoči izbora 2019, doneli neke odluke koje nisu bile zasnovane na dokazima, niti konsultacijama – naglasila je ministarka.

Iako je rekla da će laburistička vlada ukinuti neke infrastrukturne obaveze Koalicije, nije precizirala o kojim projektima je reč, rekavši da će dati najave u dogledno vreme.

Ona je rekla da je lista loših planova bila predmet “detaljnih diskusija” sa državnim i lokalnim vlastima, tvrdeći da su neki projekti najavljeni uprkos nedostatku raspoloživog zemljišta ili su bili suočenim sa značajnim protivljenjem zajednice.

Lista prioriteta

Koalicioni martovski budžet sadržao je 21 milijardu dolara u regionalnoj infrastrukturi i potrošnji za razvoj, uključujući plan energetske bezbednosti od sedam milijardi dolara za projekte u Severnoj Teritoriji, severnom i centralnom Kvinslendu, Pilbari u zapadnoj Australiji i Hanteru u NSW.

Ministarka je rekla da su se laburisti obavezali da će ispuniti obećanja Koalicije o finansiranju nadogradnje Darvinovog pristaništa Midl arm i energetskih projekata u Hanteru i Centralnoj obali, kao i da razmatra predloge Pilbare.

U ovom trenutku, lista prioriteta ima 600 stranica, što je po oceni ministarke izuzetno veliki broj projekata.

Prema njenim rečima, laburisti planiraju da redizajniraju način na koji se vode regionalni grantovi i drugi programi.

Pored toga, programi grantova imaće jasnije kriterijume za prijavu, kao i redovne runde finansiranja sa određenim periodima otvaranja koji su dostupni svim zajednicama.

Ujedno je predložila nezavisniju procenu prijava, uključujući i obećanja vlade.

Lični prioriteti

Što se tiče ličnih prioriteta, King izdvaja napredak unutrašnje železničke mreže, izgradnju transportnih i socijalnih stambenih projekata povezanih sa Olimpijskim igrama i igrama Komonvelta, kao i nadogradnju i zatvaranje puta Tanami u Severnoj Teritoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here