Pexels
Ilustracija

Ako je prirodna kozmetika vaš fetiš, uskoro biste mogli početi da koristite preparate bazirane na novim, i te kako učinkovitim sastojcima!

U kozmetičkoj industriji stvari se razvijaju neverovatnom brzinom. Gotovo da ne prođe dan, a da ne čujemo za neki novi sastojak, preparat, metodu… Raduje nas što se stvari razvijaju u ovom pravcu i što nam je sve više proizvoda dostupno. I na polju prirodne kozmetike, liste efikasnih sastojaka konstantno se proširuju te i formule unapređuju.

Prirodna kozmetika: Šest novih “igrača” na ovom polju

Za prirodni pH balans: AMONIJAK-OKSIDIRAJUĆE BAKTERIJE

Ove korisne bakterije (AOB), koje se inače prirodno nalaze u koži, uravnotežuju pH vrednost kože i jačaju njen zaštitni sloj. Uskoro, ovaj tip bakterija mogao bi se naći u sastavu gotovo svakog lipbalma, kao sredstvo koje savršeno rešava problem sa suvom i ispucalom kožom usana.

Za regeneraciju: JONSKA VODA

Najnoviji termin u krugovima stručnjaka za lepotu jeste jonska voda. Kapljice vode, obogaćene mineralima i hranjivim materijama iz vazduha i biljaka, vezuju za sebe vlagu u koži, jačaju njen zaštitni sloj i ubrzavaju procese regeneracije.

Za dubinsku hidrataciju: CITRULLUS VULGARIS

Pod ovim latinskim nazivom krije se lubenica. Budući da je superkorisna i da ima nisku cenu, ova ukusna letnja poslastica uskoro bi mogla zameniti kokosovo ulje (vrlo skupo). Kao izuzetno bogat izvor vitamina A i C, ekstrakt lubenice deluje blagotvorno na kožu, ujednačavajući njen ton i teksturu. Određene kozmetičke kuće već su ga uključile u formulacije svojih maski za lice.

Za sve: ULJE MONGONA

Mongon – šta je to? Nije vam poznato?! Ovo egzotično voće ovalnog oblika još je jedan inovativni sastojak kozmetike za negu lica. Ekstrakt semenki manketi drveta iz afričkih savana jeste uljana materija s visokim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina, koje sprečavaju gubitak vlage iz kože. Osim toga, eksperti su utvrdili da alfaeleostearična kiselina, koju ulje sadrži, štiti od UV zračenja.

Za eliminisanje bora: GAK

Ova vrsta južnoazijskig voća bogata je izuzetno delotvornim antioksidansima – likopenom i beta-karotenom, ključnim materijama za eliminisanje bora. Kozmetika na bazi gaka veoma je popularna u Koreji. No, ne sumnjamo da će ubrzo postati trend i u ostalim delovima sveta.

Za osetljivu kožu: MORSKI KONJIC PLANKTON

Ovaj tip algi simpatičnog naziva štiti kožu od negativnih uticaja iz sredine proizvodeći kombinaciju antioksidansa, omega-3 masnih kiselina, lipida i vitamina A, D, E i K. Pojedine kozmetičke kompanije već su ga uvrstile u listu obaveznih sastojaka svojih proizvoda za hidriranje kože.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here