Prislonica spasla frulu

0

Na prostorima Srbije, a posebno na prostoru između tri srpske Morave, na fruli se sviralo oduvek jer je ovaj instrument izrađen od komada šljivovine, jasenovine ili bagremovine, služio srpskom seljaku da na poseban način, i lepo i ružno u životu, dočara kroz zvuke frule.
Ne zna se kada je frula nastala, ali po mišljenju Bore Dugića, majstora nad majstorima u sviranju na fruli i domaćina Sabora frulaša, sigurno je da bi frula kao instrument već nestala da pre 27 godina nije počelo održavanje sabora u Prislonici čime je frula ponovo rođena.
 

Najbolji Zoran Jevtić
Kada je protutnjalo nevreme i kada su na mokrim frulama najbolji frulaši u Srbiji pokazali svoje umeće stručni žiri kojim je rukovodio kompozitor Zoran Hristić je doneo odluku. Za najboljeg frulaša proglašen je Zoran Jevtić iz Čačka, drugo mesto je pripalo Stevanu Paređanoviću iz Novog Sada, a treći je bio Nemanja Miodragović iz Aleksandrovca.

– Sabor frulaša u Prislonici, u to sam apsolutno siguran, je spasio frulu od zaborava. Kada je organizovano prvo prisloničko nadmetanje frulaša jedva smo okupili nekoliko staraca da se takmiče u izvođenju melodija na fruli, a danas je frula sve omiljeniji instrument i među najmlađima čime je frula vraćena u narod – kaže za "Vesti" proslavljeni frulaš Bora Dugić.
Da je interesovanje frulaša za nastup u Prislonici veliko govori i podatak da se do Sabora frulaša stiže preko nekoliko predtakmičenja na kojima su pravo za nastup pred nekoliko hiljada posetilaca i velikog broja muzičkih stručnjaka izborilo 80 frulaša iz cele Srbije. Na svakom koraku u Prislonici koja je svetska prestonica frule mogli su se videti frulaši koji su se pripremali za nastup, ili su drugim frulašima pokazivali svoje umeće na fruli.
Frulaši koji su tri dana boravili u Prislonici, toliko traje Sabor, takmičili su se u nekoliko kategorija, ali kruna Sabora frulaša jeste savremeno sviranje na fruli u pratnji orkestra koje je važno za frulaše i najzanimljivije za mnogobrojnu publiku.
Ovogodišnje varljivo leto nije bilo naklonjeno organizatorima i frulašima jer je na polovini finalnog takmičenja Prislonicu zahvatilo nezapamćeno nevreme koje je samo nakratko, dok prisloničkim poljem nije protutnjalo nevreme, prekinulo frulaško nadmetanje. Pokisli su i frulaši i frule, ali, kažu frulaši, i naši preci su idući za stokom, ili u njivi pokisli mnogo puta i opet su bili orni za svirku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here