Prisluškuju sve redom

0
Samovolja tajnih službi: Saša Janković
 

 

Prema zakonu, VBA se isključivo bavi zaštitom pripadnika i objekata Vojske Srbije i strogo je zabranjeno da se bave nečim drugim. Međutim, zakonska pravila su tako široka, da tajne službe mogu nezakonito da prisluškuju građane, a da sve bude pokriveno zakonom.

Kako za "Vesti" kažu operativci srpskih bezbednosnih službi, koji su nezadovoljni načinom na koji se radi, odnosno "gimnastikom" kojom se izbegava zakon, nelegalno prisluškivanje se obavlja na nekoliko načina.

– Recimo da želite da prisluškujete nekog Petra Petrovića. Sudija daje odobrenje za presretanje komunikacije, pa mu kažu da navodno nepoznata osoba, za koju agent zna da je Petar Petrović, blisko sarađuje sa osobom koja je pod merama i ozbiljan je kriminalac ili ugrožava vojsku. Sudija da odobrenje i posle mesec-dva se vidi da nema nikakvih razloga da se dalje sluša ta osoba, jer nema veze sa tim kriminalcem. Do tada tajne službe imaju sve informacije o Petru Petroviću koje im trebaju – objašnjavaju izvori "Vesti".

Tako su, kako saznajemo, pod šifrom "NN", da bi se utvrdio identitet osobe koja navodno sarađuje sa kriminalcima, slušani izvesno vreme advokati, novinari i političari.

– Sve je to formalno po zakonu, a u stvari nelegalno daje uvid u razgovore osobe koja je interesantna – zaključuju naši izvori.

Tajna iz imenika

Naši izvori navode primer kada je jedna srpska služba tražila dozvolu za prisluškivanje navodno nepoznate osobe, kako bi utvrdili njen identitet koji im je, naravno, već bio poznat. Obrazloženo je da se ta osoba pojavljuje u jednom slučaju. Sudiji su dali broj fiksnog telefon. Taj sudija je poludeo, otišao na sajt Telekoma i rekao im: "Pa evo vam ime osobe čiji identitet hoćete da utvrdite."

Posebno je zanimljivo uzimanje listinga telefonskih razgovora građana. Donedavno za to nije trebalo odobrenje sudije, već direktora bezbednosne agencije koja to traži, pa su listinzi uzimani kad god je nekome zatrebalo. U toku je pravna borba da se i to zabrani, a Ustavni sud je doneo odluku da je slobodan pristup službi bezbednosti informacijama o telefonskim razgovorima građana protivno Ustavu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here