Tanjug
Ivica Dačić

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić obelodanio je da se Priština nedavno obratila državnom sekretaru SAD sa zahtevom da se taj sud ukine i vrati u Prištinu, kao i da postoje inicijative za ustavne promene da se učini neustavnim.

– Ovo što se dešava, što se hapse i zatvaraju je reakcija međunarodne zajednice na to nastojanje Prištine – rekao je Dačić.

On je istakao da je odavno prošla ljubav između Prištine i onih koji su ih stvorili, pa kako je kazao, vreme je za svođenje računa, a ceh moraju da plate oni koji su počinili zločine.

– Informacije koje dolaze iz Haga govore da će Hašim Tači uskoro biti uhapšen. Objavili su optužnicu, ostaje da se izjasne da li je prihvaćena ili ne – rekao je Dačić.

On je ocenio je da je epidemija virusa korona samo formalni razlog za odlaganje dijaloga Beograda i Prištine, a da su suštinski, kao i do sada, posredi opstrukcija Prištine i stalni pokušaji da se nametnu neke teme iako se ne realizuje već potpisano i dogovoreno u Briselu.

– Ako je korona razlog, šta je bio razlog što se sedam godina odlaže formiranje Zajednice srpskih opština i dokle planiraju da odlažu? – zapitao je i istakao da EU kao posrednik u dijalogu izigrava “gluvonemog medijatora” koji nema snagu da “udari pesnicom o sto” kad dogovor treba da se realizuje.

On smatra da mi nad tim ne treba da likujemo, već treba da tražimo dokaze.

– Treba da učimo od Jevreja, da znamo svaku žrtvu, istoriju, da pamtimo, da to bude naša nacionalna bol koju treba da prenosimo s generacija na generacije – kazao je Dačić beogradskim medijima.