Tanjug
Severna Mitrovica

Ponovno pominjanje dopunjenog “Ahtisarijevog plana” u kontekstu daljih pregovora Srbije i Kosova većina analitičara u Prištini vidi kao vraćanje unazad u ovom procesu, ali smatraju da će međunarodna zajednica verovatno insistirati na prihvatanju rešenja sličnog tome.

Politički analitičar iz Prištine Leon Duhanaj ocenjuje za Kosovo Onlajn da priča o “Ahtisarijevom planu plus, plus” vraća ceo proces deset godina unazad, kada je na Kosovu počela decentralizacija.

– Ahtisarijev plan je bio pozitivan za srpsku zajednicu kao manjinu unutar Kosova. Vlada Srbije tada nije htela da prizna realnost, već su pokušali da zaustave taj proces – kaže Duhanaj i dodaje da se Vučić kasno setio Ahtisarijevog plana.

– On sada kaže da ne može ni da ga prihvati ni da ga odbaci. Međunarodna zajednica izgleda nema više interesa da se bavi balkanskim političarima i uskoro će Vučić dobiti neki ultimatum, moraće da promeni stav po pitanju Kosova i da Srbija najpre de fakto, a onda i de jure prizna Kosovo – kaže Duhanaj.

Takođe, prema Duhanajevoj proceni, i Kosovo će morati da prihvati neku vrstu “Ahtisarijevog plus, plus” plana, prema kojem će Srbi na Kosovu imati specijalan status unutar Kosova.

On smatra i da Vlada Srbije ne želi još uvek javnosti da saopšti istinu o Kosovu.

– Takva politika je narušila odnose između Srba i Albanaca i pokvarila mogućnost normalnog života na Kosovu. Takva je politika na celom Balkanu, ne samo u Srbiji – kaže Duhanaj.

Sadri Ferati, nekadašnji ministar administracije lokalne samouprave u periodu kada je na Kosovu počeo proces decentralizacije prema Ahtisarijevom planu, ne zna na šta predsednik Srbije misli kada govori o “Ahtisarijevom plus, plus” planu.

On napominje da je Ahtisarijev plan bio jako dobar za srpsku zajednicu na Kosovu jer su procesom decentralizacije dobili mogućnost upravljanja na lokalnom nivou.

– Oni su sada u mogućnosti da koriste sve lokalne resurse, da mogu da budu na usluzi građanima. Decentralizovane su neke vrlo važne oblasti, dosta nadležnosti je preneto na lokalne samouprave i po onome što ja sada čujem, predsednici opština su zadovoljni i postižu dobre rezultate – navodi Ferati za Kosovo Onlajn.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here