EPA/Valdrin Xhemaj
Foto: Arhiva

Šef slovačke Kancelarije za vezu u Prištini Rastislav Kostilnik zatražio je ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije navodeći da je takav potez Prištine bio jednostran.

Kostilnik, čija država ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je na okruglom stolu koji je organizovao Forum za liderstvo i diplomatiju, da Bratislava nikada nije bila neprijateljski raspoložena prema Prištini, objavila je KTV.

“Slovačka nikada nije bila neprijateljski raspoložena prema Kosovu. Jedini problem je nastao kad ste proglasili nezavisnost, jer je to učinjeno jednostrano”, rekao je Kostilnik i dodao da je to predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Dodao je, međutim, da građani Kosova bez obzira na to mogu putovati u Slovačku.

“Priznajemo vam pasoše, danas možete otputovati u Slovačku ako imate vizu, mi ne ometamo vaše članstvo, niti kada ste podneli zahtev za Svetsku banku, niti ometamo vaše članstvo u Interpolu”, rekao je slovački diplomata.

Kosovo, dodao je, Bratislava još nije priznala, jer o tome ne postoji sporazum Beograda i Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

A kao prvi korak koji Priština treba da preduzme u tom pravcu Kostilnik je naveo ukidanje takse, jer je to, kako je kazao, “jednostrana mera koja šteti vašem partneru”.

“Time kršite i CEFTA sporazume koje smo dobrovoljno potpisali”, rekao je Kostilnik.

Slovačka je jedna od pet država članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here