EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić podneo je Narodnoj skupštini Srbije izveštaj u kome je naglasio da nikada neće priznati Kosovo, ali da će izbegavati sukob iako su opasnosti velike, a Priština gomila snage i oružje na severu Pokrajine.

– Želim, kao neko ko se zakleo nad Ustavom, da kažem da neću nikada, posredno ili neposredno, priznati nezavisnost Kosova, niti odsutati od borbe za KiM – poručio je Vučić.

On je u uvodnom delu naveo da na KiM živi oko 100.000 Srba i istakao da istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali nije ni nemoguće. Predsednik je obavestio poslanike da je Srbija izložena bezbednosnim izazovima, s obzirom na sve veće prisustvo prištinskih specijalnih snaga na severu pokrajine koje dovlače oružje i oklopna vozila.

– Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna i o tome najbolje mogu da vam posvedoče predstavnici srpskog naroda na KiM. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize i uprkos svemu je spremna na dijalog – rekao je Vučić.

Znaju samo jezik sile

Predsednik je naglasio da su vojno-policijski kapaciteti Srbije 10 puta snažniji nego što su bili. Takođe da rukovodstvo države poseduje mudrost i odgovornost da sačuva i obezbedi mir jer bi sukob bio katastrofa za celu Srbiju.

– Kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat jer imamo jasnu politiku koja podrazumeva napredak, a ne uništenje Srbije – istakao je predsednik.

On je ukazao da je Beograd ispoštovao sve dogovore, i one iz 2009, 2010, 2011 i 2013. godine, ali da Prištini svi ti dokumenti služe da Srbi ispune nešto dogovoreno, a da Albanci nalaze izgovore kada dođe red na njih.

Predsednik je rekao da ne veruje da će moći da se postigne bilo kakav dogovor sa trenutnim rukovodstvom iz Prištine jer oni znaju samo za jezik sile. Takođe, da su poslednjih dana jasni pokušaji međunarodnih pregovarača da potpuno promene razgovore o KiM.

– Za njih je mnogo važno da krenemo ka neformalnom priznanju nezavisnosti Kosova, i taj pritisak će se povećavati – istakao je Vučić.

Čuvamo sebe

Prema njegovim rečima, dva su razloga za to, prvi jer niko ne želi novi sukob na Balkanu, a drugi, što Zapad ima potrebu da izbije argument predsedniku Rusije Vladimiru Putinu jer ne mogu da objasne kako su protivno međunarodnom pravu napali Srbiju, koja nikada nije ušla na teritoriju druge zemlje.

Predsednik je naveo da je izdejstvovano sedam novih povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Tako sada u svetu zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova predstavljaju manjinu.

– Srbija će sačuvati sebe jedino tako što će da brani međunarodni pravni poredak i na tome moramo da budemo istrajni. Živela Srbija! – zaključio je Vučić.

Sloboda kretanja

Predsednik Vučić istakao je da je važno postignuće da je odbranjeno pravo na upotrebu srpskih ličnih karata.

– Srbi sada mogu slobodno da se kreću. Ne znam kako će sve ovo da se okonča, ali ću sve od sebe dati da podržimo kompromisna rešenja. Želim da kličem miru, napretku i normalnosti, a da li ćemo u tome da uspemo ne zavisi od nas – rekao je Vučić.

Sačuvano jedinstvo

Predsednik Aleksandar Vučić naglasio je da je Kosovo čedo Zapada i da ne smemo da imamo iluzije da će on odustati od toga.

– Teritorijalni integritet je svetinja kada se govori o Ukrajini, ali kada je reč o Srbiji hoće da je zgaze. Zapad neće da čuje za Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i ne pada im na pamet da utiču na Prištinu kako bi ispunila dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) – rekao je Vučić.

On je naveo da u svim razgovorima predstavnici zemalja sa Zapada poručuju da mora da prizna Kosovo, inače će ostati sa druge strane zavese i neće moći da napreduje.

– U svakom razgovoru pitaju šta će Srbi da urade da umilostive zahteve Prištine. Posle NATO agresije 1999. godine oni su podsticali interese Prištine i radili na podelama među Srbima. Uložili su stotine miliona evra praveći televizije i stanice koje treba da unesu nemir i naprave neke nove Srbe koji će biti spremni da priznaju nezavisnost Kosova. Uprkos tome, mi smo uspeli da sačuvamo jedinstvo Srba, južno i severno od Ibra. To je moj veliki uspeh jer su Srbi razumeli da je to jedini način da sačuvamo naše nacionalne interese – rekao je Vučić.

Izbodeni Srbin i sin

Predsednik je naglasio da na severu traje kampanja zastrašivanja Srba, pa se po prvi put se pojavljuju naši ljudi u različitim uniformama koji traže da brane KiM. On je rekao da na izuzetno tešku bezbednosnu situaciju ukazuje i poslednji slučaj u Babinom Mostu, gde su nožem ranjena dvojica Srba.

Naime, Kancelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je da je Nemanja Mitrović (19) iz Babinog Mosta izboden u rame i vrat. U istom napadu, po rukama, grudima i stomaku isečen je njegov otac Saša koji je pokušao da odbrani sina.

Noćni napad se dogodio ispred kuće Mitrovića. Saša kaže da je nekoliko mlađih Albanaca sačekalo Nemanju da izađe iz dvorišta.

– Gađali su Nemanju pikavcem, pa me je pozvao telefonom i rekao mi da dođem jer će da naprave neku glupost. Nije prošlo ni pet sekundi, a već su ga uboli. Priskočio sam da ih odvojim, ali je isti mladić i mene napao. Tek sam kasnije primetio da sam i ja posečen – ispričao je Saša.

Prema njegovim rečima, mladi Albanac je pretio nekoliko sati pre napada o čemu je obavestio njegovog oca.

– Otac je došao kod nas i rekao nam da ne brinemo. Ali su kasnije ipak napali i to nije prvi put – rekao je Saša.

Naime, njegovog mlađeg sina napale su iste osobe za Uskrs. Tada je odustao od tužbe, nakon obećanja roditelja da se napad neće ponoviti. Ovog puta napadači su uhapšeni.

Stanje stabilno

Mitrovići su prevezeni prvo u KBC Priština, pa prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica.

– Urađena je dijagnostika i smešteni su na odeljenje hirurgije. Saša je zadobio površinske povrede. Nemanja je uboden iznad leve ključne kosti s povredom plućne maramice. Stanje obojice trenutno je stabilno i oni se nalaze na odeljenju hirurgije pod stalnim nadzorom lekara – rekao je direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Narod više neće da trpi zulum

Vučić je rekao da Albanci, počinioci nasilja nad Srbima na Kosovu, često ne budu privedeni ili ih odmah puste, kao i da zabrinjava institucionalno nasilje.

On je istakao i da Srbi odbijaju da registarske tablice koje priznaje naša država zamene za one koje Priština namerava da im nametne.

– Zaključno sa današnjim danom samo dva čoveka iz Prizrena i Leposavića su se prijavila za preregistraciju. Naš narod neće da se odrekne srpskog imena i prezimena niti svojih tablica. Ne smetaju im albanske, ali neće da se odreknu Republike Srbije i to je njihov greh, ali i ono u čemu ćemo da ih podržimo – rekao je predsednik.

On je iz Narodne skupštine pozvao predstavnike zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) da povedu računa da će doći kraj strpljenju.

– Srbi taj zulum više ne mogu da trpe. Molio sam ih da ne napuštaju prištinske institucije, ali ako ne budu imali izbora, oni će čuvati svoja ognjišta. Mi ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, to je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici – rekao je Vučić.

On je dodao da se pregovara i o nestalim osobama, a da je problem u nastojanju Prištine da Srbiju označi odgovornom, iz čega proizlazi njihov zahtev za ratnom odštetom.