EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Osim Bosne i Hercegovine, Priština je proteklih nedelja, prema informacijama iz diplomatskih krugova, pozvala i Rumuniju i Grčku da preispitaju svoju poziciju prema statusu Kosova, odnosno da ga priznaju za državu, pišu Novosti.

Kako se navodi, time prištinska vlast pokušava da u svoju korist preokrene situaciju nastalu posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, gde se Beograd obavezao da na godinu dana obustavi kampanju za povlačenja priznavanja.

Po tom sporazumu, podsetimo, Priština se obavezala da u ovom istom periodu neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama.

Prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, pismo koje je ministarka za spoljne poslove tzv. Kosova Meljiza Haradinaj Stubla poslala u Sarajevo sročeno je tako da se stiče utisak da vašingtonski sporazum promoviše priznavanje nezavisnosti, jer je Izrael priznao Kosovo.

Navođenje vode na svoju vodenicu u odnosu na dokument iz Vašingtona, ističe se u tekstu Novosti, ne bi trebalo da bude iznenađujuće, s obzirom na to kako kosovske vlasti tretiraju dogovore postignute u Briselu tokom prethodnih godina.

Podseća se na reči predsednika Vučića, da sve što je potpisano u Briselu mora da bude sprovedeno, ali ne u skladu sa kosovskim propisima, jer ako se sve posmatra na taj način da mora da bude u skladu sa propisima Prištine ili Beograda, a da se ništa ne promeni, onda postizanje kompromisa i neće biti moguće.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here