EPA/Đorđe Savić

Portparol EU Peter Stano kaže da je Priština u obvezi da primeni sporazum o Zajednici srpskih opština na koji se obavezala “u dobroj volji” 2013. godine, stavljajući svoj potpis na Briselski sporazum.

– Briselski sporazum je potisan od strane svih učesnika u procesu i on je važeći. Šta više, ratifikovan je i u kosovskom parlametu. Kosovo je tako preuzelo međunarodnu obavezu da primeni ovaj sporazum. Na njima je da kažu kako će da ga primene – kaže Stano.

Na pitanje kako ocenjuje primenu na agendi današnjih ekspertskih razgovora u Briselu, Stano ponavlja da je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija dogovoreno da se nastave razgovori i o međusobonim finansijskim potraživanjima i o statusu nevećinskih zajednica.

– Ove teme su vrlo komleksne i obe strane su se dogovorile prethodnih dana da se dansšni sastanak ceo posveti pitanju finsijskih potraživanja. Kao nastavak ovog sastanka uslediće razgovori o nevećinskim zajednicama nardnih dana – zaključio je Stano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here