“Priština narušava prava Palestinaca i ne poštuje međunarodno pravo”

0
Tanjug
Palestinski ministar Rijad Al-Maliki u Beogradu

“Kosovo traži priznanja od različitih zemalja, a taj njihov prvi korak je kršenje međunarodnog prava. To ih zaista ne kvalifikuje da budu uzeti u obzir kao kandidat za priznavanje. Ako Kosovo ne poštuje međunarodno pravo, onda mora da bude posledica”, izjavio je ministar inostranih poslova Palestine Rijad Malki, koji je bio jedan od učesnika skupa posvećenog 60. godišnjici prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Na pitanje da li je Palestina, kao što je najavljivala, preduzela određene mere jer je Kosovo ove godine otvorilo ambasadu u Jerusalimu, Malki kaže da je taj potez Kosova pogrešan u svim aspektima.

– Nezakonit je prema međunarodnom pravu, jer postoji Rezolucija Saveta bezbednosti 478 koja zabranjuje bilo kojoj zemlji da premešta ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim ili da priznaje Jerusalim za glavni grad Izraela. Kosovo je prekršilo međunarodno pravo i duh Rezolucije 478 iz 1980. godine – naveo je Malki, dodajući da Kosovo treba da zna da je to potpuno kršenje međunarodnog prava.

Palestina, kako je rekao, uopšte neće da toleriše činjenicu da bilo koja zemlja koja je međunarodno priznata ili nije, krši međunarodno pravo, tako što narušava prava Palestinaca.

– To nije pitanje odnosa Kosova i Izraela, za nas je pitanje principa. Tražimo pravne načine kako da ovom pitanju međunarodno priđemo, posebno u Ujedinjenim nacijama, jer nećemo da prihvatimo ovu situaciju. Pokušavamo da objasnimo mnogim zemljama da moraju da obrate pažnju oko priznavanja Kosova i da treba da se uzdrže od toga jer je Kosovo prekršilo međunarodno pravo i jer je nanelo štetu palestinskom narodu, njegovom osnovnom pravu na postojanje i nezavisnost. Kosovo je pokazalo neodgovoran postupak koji ih ne kvalifikuje da budu nezavisna država – kaže šef diplomatije Palestine.

Prema njegovim rečima, nova vlada u Prištini govori da je to krivica prethodne vlade, ali kako kaže, prvi korak nove vlade trebalo je da bude da poništi tu odluku i da izmesti ambasadu iz Jerusalima.

O tome da li Palestina ceni to što Srbija nije premestila ambasadu u Jerusalim, a što je bilo predviđeno Vašingtonskim sporazumom, Malki kaže da su bili iznenađeni što je odredba o ambasadama bila deo sporazuma koje su Srbija i Kosovo potpisali u Vašingtonu, za vreme bivšeg predsednika Trampa.

– Odredba o ambasadama je čudan dodatak sporazumu koji nema nikakve veze sa Jerusalimom, ali to govori šta su bile namere i prioriteti bivše adminstracije u Vašingtonu za vreme predsednika Trampa. Ovde smo dobili uveravanja da Srbija nema nameru da prebaci ambasadu u Jerusalim, kao i da imenuje ambasadora, za sada. To uveravanje smo dobili na sastanku sa predsednikom u nedelju. Srećni smo što smo to čuli i cenimo poziciju Srbije – naveo je Malki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here