EPA-EFE
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Redžep Tajip Erdogan veruje da je Kosovo izdalo i njega i muslimanski svet, navodi švedski list “Dagens Niheter”.

Podsetimo, uspostavljanje diplomatskih odnosa između tzv. Kosova i Izraela izazvalo je brone reakcije na međunarodnom nivou. Prvi je reagovao Brisel, pa zatim Srbija, a onda i Turska i Palestina. Upravo se sa zabrinutošću posmatrala ta reakcija, odnosno ona iz muslimanskog sveta.

Iz EU je saopšteno da je njihov stav jasan i nepromenjen. “U skladu sa Rezolucijom 478 SB UN iz 1980, kojom se pozivaju sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU takođe kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu “, rečeno je iz Brisela u ponedeljak, uz dodatak da Kosovo ovim postupkom podriva svoj put ka integraciji u EU.

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da će činjenica da su Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose “uticati na odnose Srbije i Izraela”.

– Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za Ameriku i ono što je važno Americi nego Srbija, to je njihovo legitimno pravo. Ono što je važno to je da mi u tom procesu nismo učestvovali, jer predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna tzv. Kosovo, i obrnuto – rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

Potom je reagovala i Turska, koja je saopštila da je zvanična Priština time prekršila međunarodno pravo. Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj saopštio je da to “ne služi palestinskom pitanju” i , kako navodi, potkopava viziju rešenja o dve države.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u pismu dostavljenom preko ambasade Srbije, da je razočarano zbog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa Kosova i Izraela.

“Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o nameri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubedilo svet da ga prizna”, navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva, prenosi Ekonomija onlajn.

Podsetimo, Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara na onlajn svečanosti.

Priznanje Kosova od strane Izraela je deo sporazuma između Prištine i Beograda u čemu je posredovala administracija Donalda Trampa u septembru prošle godine.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između Kosova i Izraela, kao i posvećenost Beograda i Prištine da uspostave svoje ambasade u Jerusalimu.

3 COMMENTS

  1. Ma ljudi što se bunite sada. Vaš presednik Vučič isto je potpisao da Srbsku ambasadu od Telj Aviva brebaci na Jerusalemu. Ko ne veruje pročitajte sporazum.

    • Ja sam procitao i ne vodim da smo se obavestili za to a i rekli su jasno ako nas Izrael postuje a znali su tada da Izrael sigurno pre ide anerickom stazom i mogu reci da su dobro odigrali samo da krene povlacenje ako je turcima ozbiljno ….onda sledi lavina u muslimanskom svetu !

  2. I VI STE VEROVALI BANDITIMA I KRIMINALCIMA I SRPSKU ZEMLJU STE PRIZNALI KO DA JE NJIHOVA A ONI SU LAGALI MALTRETIRALI I VASE TURKE I PROTERALI IH I VI DOBRO ZNATE SAMO DR PRAVITE BUDALE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here