Youtube/Al Jazeera Balkans
Priština odbila dijalog: Aleksandar Vučić u društvu Nikole Selakovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu u okviru dijaloga sa Prištinom sa tamošnjim premijerom Aljbinom Kurtijem i ocenio da njegov “nastup nema veze sa realnošću i odgovornošću”. Vučić je preneo da je Kurti došao samo da bi rekao da neće da se dogovori ni oko čega, ali da će Srbija biti posvećena dijalogu koji se nastavlja u julu, dok će u međuvremenu tehnički timovi razgovarati o nestalima.

Vučić je istakao da “na ovakvom sastanku još nije bio”, iako su prisustvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i posrednik Unije za dijalog Miroslav Lajčak.

– Ne znam šta bih vam rekao, da budem iskren mislim da i sama činjenica da smo veoma kratko razgovarali govori o tome kakvi su rezultati. Dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog i nadam se da je to važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, sve drugo bi bilo izlišno komentarisati – istakao je Vučić.

Predsednik je ispričao da je rekao da Srbija nikad neće priznati Kosovo i da je onda Kurti detonirao. Vučić je poručio da za građane Srbije ima tri važne vesti.

Smetaju i crkve

– Prva je da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su potpisali, odnosno, oni ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština (ZSO), nego predlažu nacionalni savet kao što je Srbija uvela za nacionalne manjine. Drugo je da su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Treće je da nazivaju incidentima i provokacijom činjenicu što Srbi žele da prisustvuju liturgiji u svojim crkvama koje su na zemlji datoj u vreme Slobodana Miloševića. Odgovorio sam oštro, ali nisam prelazio granicu… Ipak, ovo je odsustvo realnosti, ozbiljnosti i odgovornosti. Više sam ja njima rekao nego Albanci meni. Oni su zamerali više EU nego nama – naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da je veoma zabrinut za bezbednost Srba sa Kosova i Metohije sa kojima će morati da razgovara.

– Video sam sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti, ne zbog toga što je neko suviše jak, već što je veoma nedogovoran. Nastavljamo dijalog, bili smo spremni da prihvatimo svaki datum. Za nas ne postoji ništa važnije od osiguravanja bezbednosti za naše ljude na KiM i poštovanje svega onoga što je do sada potpisano – podvukao je Vučić.

EU korektna

Predsednik Srbije ocenio je da je ovo bio pokušaj Albanaca s Kosova da okončaju dijalog, odnosno da srpska delegacija posle njihovih reči napusti sastanak i više nikada se ne vrati.

– Mi to nismo uradili. Nastavićemo da radimo na dijalogu. Predstavnici EU ponašali su se korektno. Posebno Borelj koji je sve razumeo od prvog trenutka. siguran sam da će on predsedniku SAD Džozefu Bajdenu pošteno i precizno preneti sve što se događalo. Ali, nemojte da smetnete s uma da su SAD, Nemačka i druge zapadne sile učestvovale u stvaranju, kako oni kažu nezavisnog Kosova. Ipak, mislim da će biti toliko fer da izađu sa stavom da se zna ko je odgovoran za odsustvo napretka u dijalogu – rekao je predsednik Vučić.

Lokalni izbori 17. oktobra

Prištinska predsednica Vjosa Osmani raspisala je lokalne izbore na Kosovu i Metohiji za 17. oktobar. Na Kosmetu ima 10 opština sa srpskom većinom i 28 sa albanskom.

Dan ranije Osmani je razrešila dužnosti predsednicu Centralne izborne komisije Valjdete Daku i na njeno mesto imenovala Krešnik Radonić, inače sudiju u u Posebnom odeljenju Apelacionog suda. Ova smena ne čudi, jer je Daku u junu odbila da verifikuje kandidate za poslanike iz redova sada vladajućih albanskih stranaka.

“Sporazum o nenapadanju”

Posle sastanka oglasio se i Aljbin Kurti s besmislenim predlogom da Beograd i Priština odmah potpišu mirovnu deklaraciju kojom se obavezuju da neće napadati jedni druge. On je rekao da je to važno kao nikada ranije, dan nakon samita NATO-a u Briselu.

Odalović “Gebels”

On je dodao da se razgovaralo o nestalim osobama i o tome koliko je važno otkriti mesto gde su sahranjeni svaki Albanac i Srbin. Predsednik je preneo da je ponudio da Albanci s Kosova uvek kažu kada sumnjaju da u centralnoj Srbiji postoji neka masovna grobnica, pa da se to mesto istraži i ocenio da je to naišlo na razumevanje Borelja i Lajčaka.

– Albanci su to odbili, a kada sam pitao zašto odgovorili su zato što je načelu komisije za nestala lica Veljko Odalović. Rekli su da je on član Miloševićeve partije, Gering i Gebels. Meni on (Kurti) više on liči na Gebelsa nego Odalović. Nisam video racionalan pristup – naveo je Vučić.

Kfor bi da napusti Dečane

Pripadnici Kfora anketirali su stanovnike Goraždevca o prenosu obezbeđivanja manastira Visoki Dečani na kosovsku policiju. Time su iznenadili žitelje najvećeg srpskog sela u opštini Peć, ali i monaštvo srednjovekovnog manastira.

– Došlo je desetak vojnika civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim temama u vezi sa Visokim Dečanima – rekao je jedan od meštana Goraždevca.

On je dodao da su svi ispitani odgovorili negativno i izrazili nepoverenje prema kosovskoj policiji.

– Pre samo nekoliko godina više od pedeset mladih Srba, obrazovanih ljudi, konkurisalo je za prijem u policiju, ali nijedan nije primljen. Treba li nam veći razlog da ne verujemo u policiju koja nije multietnička – zapitao se meštanin Goraždevca.

Iguman Visokih Dečana Sava Janjić rekao je da ni u manastiru, niti Eparhiji raško-prizrenskoj nisu obavešteni o anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.

– Svima je poznata teška situacija u kojoj se manastirski život odvija već 22 godine. Bili smo izloženi oružanim napadima i institucionalnim pritiscima kosovskih institucija koje ne poštuju zakone, ni odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje našu eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon novih pretnji i incidenata – rekao je iguman Sava i zaključio da ovakve ankete naš narod doživljavava kao svojevrstan pritisak i provokaciju, što ne vodi izgradnji poverenja.