Youtube/Radio Slobodna Evropa
Kosovski čvor: Dijalog bez dogovora

Predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka u Briselu ocenio je da Albance ne interesuje dijalog i da je sa Aljbinom Kurtijem nemoguće dogovoriti se ni koji je dan danas. On je da će Beograd biti uz svoje ljude na Kosmetu i da će deliti njihovu sudbinu.

Vučić je preneo da je Kurti insistirao da je Srbija počinila tri genocida nad Albancima i da treba da se suoči sa prošlošću. Međutim, predsednik kaže da ga najviše brine što su predstavnici Prištine odbili da potpišu predloge EU: pojačan rada na pronalasku nestalih osoba i uzdržavanje od akcija na terenu koje bi mogle da prouzrokuju nestabilnost i održavanje redovnih mesečnih sastanaka.

– Ti predlozi EU unapred su pripremljeni i mi smo se saglasili s tim od “A” do “Š”. Ali, Albanci nisu hteli da prihvate ništa. Insistirali na suočavanju sa prošlošću, pozivali se na Natašu Kandić, Nenada Čanka, Dušana Mihajlovića i govorili da o budućnosti može da se razgovara kad Srbija prihvati da je počinila mnogo genocida nad Albancima. Sve to iako su ih predstavnici EU opominjali da treba da se priča o budućnosti – naveo je predsednik.

Predsednik je istakao da je EU jasno šta se zbiva, ali da je veoma zabrinut zbog izbegavanja Prištine da prihvati uzdržavanje od izazivanja nesigurnosti. On je ukazao da je to ogroman problem za naše ljude na Kosmetu, ali da će Srbija biti uz njih i deliti njihovu sudbinu.

Izbeći provokacije

– Mislio sam prvo da je to njihovo ludilo, ali više nisam siguran. Izgubićemo mir zbog njih. Nešto se krije ovde što nisam u stanju u potpunosti da otkrijem. Možda treba da sagledam svoje beleške, da vidim da li sam nešto propustio, pa da dođem do pravog zaključka – rekao je Vučić i dodao da Priština vidi da je Srbija ekonomski sve snažnija i da taj proces pokušava da zaustavi političkim pritiscima i pretnjama.

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kluba i diplomata Milisav Paić da Priština teži prekidu pregovora sa Beogradom, kako bi izazvala pojačan pritisak na Srbiju da prizna Kosovo. On ukazuje da Srbija ne treba da naseda na provokacije, već da nastavi da teži sporazumu koji bi zaštitio njene interese.

Scenario sa Zapada

– Velikog napretka ne može da bude kada Priština insistira da Beograd prizna Kosovo, ali i uvodi nove elemente poput optužbi za genocid. Albanci misle da će provociranjem izazvati Beograd da kaže da razgovor nema smisla i da onda Srbija pred međunarodnom javnošću bude optužena za nesaradnju. Odnosno, da zapadnim zemljama predstave da Srbija neće da pruži bilo kakve ustupke – objašnjava Paić za “Vesti”.

Prema njegovim rečima, sve ukazuje da zapadne sile stoje iza Prištine iako Aljbin Kurti kobajagi trpi kritike zbog takvog ponašanja na pregovorima. Stoga Paić zaključuje da bi Srbija trebalo da nastavi razgovore, ali da ne prihvati nezavisnost niti Kosova ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Pritom, ovaj diplomata podseća da je još 1974. godine Turska okupirala severni deo Kipra, a da je ova ostrvska zemlja je i pored toga postala članica EU.

Lepljenje etiketa

Paić ukazuje da više nije voljna da razgovara čak ni o nestalima, na čemu je sama insistirala.

– Očito su Albanci ispraznili repertoar optužbi na račun Beograda, pa ogoljeno idu na nezavisnost lepeći Srbiji etikete genocidnosti – kazao je Milisav Paić.

Muk na nasilje

U Briselu je predstavljen i spisak od 80 incidenata počinjenih nad Srbima ove godine.

– Dostavili smo i na engleskom jeziku našim posrednicima iz EU, pokazali fotografije prebijenog dečaka Nikole Perića i Ranka Bacića i slučaj Dragice Gašić (jedina Srpkinja u Đakovici koju pokušavaju da oteraju), pa pogrdne grafite na crkvi u Prištini. Predstavili smo taksativno incidente u kojima su žrtve Srbi ili srpski sakralni objekti. Ali, Albance to jednostavno ne zanima – rekao je Vučić.

Glavni im štambilji

Povodom razgovora o ekonomskom sporazumu CEFTA, predsednik je ispričao da su Albanci izašli sa 11 zahteva kojima traže de fakto priznanje Kosova.

– Hoće da prihvatimo njihove štambilje. Oni neće da razgovaraju o bilo čemo konkretnom, nego je jedini smisao da kroz bilo koji sporazum provuku priču o nezavisnosti Kosova i to je sve – naveo je Vučić.

Knjiga iz arhiva UČK

Kurti je na sastanku samoinicijativno opet predložio “deklaraciju o miru između Kosova i Srbije”. On je rekao i da je “Vučiću dao na poklon tri knjige, a da mu je uzvraćeno uvredama”.

U razgovorima u Briselu učestvovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji kaže da je na sve provokacije i uvrede Vučić je argumentovano i smireno odgovarao Kurtiju.

– Ceo politički šou Kurtija bio je s ciljem da se srpska strana natera na reakciju. Bilo je trenutaka kada smo mogli sto puta da ustanemo i odemo, ali mi smo ostali – rekao je Petković.

Sam predsednik ispričao je da su predstavnici Prištine došli isključivo s tvrdnjom da je on pravni savetnik Vojislava Šešelja, a Ivica Dačić i Veljko Odalović zločinci Slobodana Miloševića.

– Takođe i da je Srbija počinila genocid na njima, prvi put 1878. godine, pa u Drugom svetskom ratu, valjda kada su preko Bali kombatar bili nacističkog pokreta deo SS jedinica, a treći je po njima bio 1999. godine. Doneli su knjige albanskih autora. Kada smo im ukazali da je jedan od njih Nusret Plana koji se poziva na arhive UČK, oni su to oćutali. Kao što ćute o formiranju Zajednice srpskih opština što je potpisano još 2013. godine – preneo je predsednik.

Albanci žive u iluziji

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je da Evropska unija ima moć da utiče, ali je pitanje koliko je u ovom trenutku spremna da je koristi da bi dijalog uvela u normalne vode.

– Poslednji sastanak Beograda i Prištine bi trebalo da upali crvenu lampicu u Briselu, i da se posle letnje pauze sastanu i odluče kako dalje. Sastajati se bez makar minimalnih rezultata sigurno da nije smisleno. Ja mislim da je Prištini i Kurtiju potrebno suočavanje sa sadašnjošću, pošto je govorio da je potrebno da Srbija treba da se suoči sa prošlošću. A sadašnjost nije onakva kakvu on zamišlja i kakvu prištinske vlasti žele da bude – navela je Suzana Grubješić i dodala da bez dijaloga sa Beogradom, Priština neće moći da napreduje ni u jednom pravcu.

Malo smo postigli

Visoki predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je diplomatski da je sastanak bio težak, ali da će se razgovori nastaviti.

On je rekao da je sastanak pokazao potpuno različit pristup dve strane.

– Posledica toga je da smo postigli veoma malo. Razgovarano je o nekoliko različitih predloga. Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mesečnom nivou posredstvom EU, da će se rešavati aktuelna pitanja i pripremiti sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku – dodao je Lajčak i dodao da je naredni sastanak u septembru.

On je naveo da je za EU važno da naglasi da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije odnosa i da se zato očekuje da rade zajedno i završe sva nerešena pitanja.