A. Čukić
Ne mogu da se doogovore, pa sednicu ponovo odložili

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti rekao je da je ta opoziciona partija postigla dogovor sa vladajućom Demokratskom partijom Kosova i Inicijativom da sačine novi nacrt sporazuma o demarkaciji, oko kojeg će se okupiti većina poslanika.

On je pozvao sve političke partije da deluju na način koji bi omogućio da Priština dobije viznu liberalizaciju koja bi građanima Kosova omogućila slobodno kretanje.

– Napravili smo dogovor sa inicijativom DPK i očekujemo da podrže novi nacrt sporazuma, koji bi dobio podršku neophodnog broja poslanika, kako bismo ovo pitanje doveli do kraja – rekao je Hoti, preneo je portal “Albeu“.

Ponovo odložena sednica, Haradinaj nervozan u sukobu sa DSK

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ni danas, nakon razgovora sa šefovima poslaničkih grupa, nije uspeo da obezbedi poslaničku većinu za izglasavanje Zakon o demarkaciji sa Crnogom Gorom, pa je sednica ponovo odložena za sredu.

Sednica je odložena zbog nedostatka konsenzusa, što se smatra velikim neuspeom, piše portal Albeu.com.

Pritisci, tenzije i konfuzija obeležili su, inače, za danas zakazano zasedanje.

Sasvim je neizvesno, naime, da li će pojedine partije pristupiti izradi novog Nacrta zakona ili će, ipak, postići konsenzus oko postojećeg.

Poznavaoci kosovskih prilika smatraju da bi aktuelna situcija, zbog pritiska međunarodne zajednice i tanke većine vladajuće koalicije u parlamentu, moglo da obori Haradinajevu vladu.
Da je Haradinaj, koji se u prethodnom mandatatu, kada je njegova ABK bila u opoziciji, žestoko protivio ratifikaciji demarkacije, što je dovelo do novih izbora, vidno nervozan pokazalo je njegovo današnje izlaganje i sukob sa poslanicima opozicionog DSK.

– Više od dve godine traje spor oko granice sa Crnom Gorom, susedom sa kojim smo imali i tragičnu, ali i korektnu prošlost. Vlada Kosova je formirala komisiju koja je uradila izveštaj o tome. Meni nije jasno šta boli DSK. Sram vas bilo, vi ste protiv svoje zemlje. Hoćete da relativizujete, boli vas izveštaj državne komisije vaše zemlje. Vi prihvatate sporazum dva predsednika, ali ne i komisije. Zašto držite građane blokirane, hajde da završimo sa ovim – rekao je povišenim tonom Haradinaj, preneli su prištinski mediji.

Nakon toga je proglašena petominutna pauza, a potom je sednica ponovo odložena za sredu.
I dok je tokom pauze poslanik DSK, Naser Rugova prišao Haradinaju da ga smiri nakon žestoke debate sa poslanicima te stranke, zamenik predsednika DSK Avdulah Hoti je kritikovao ton i način na koji se premijer obratio poslanicima.

– Žao mi je što jedan premijer tako govori. Zna se dobro ko je izdajnik, a ko patriota. Mi nemamo problema da glasamo o ovom predlogu zakona, a poslanici neka glasaju po svojoj savesti. Podržavamo inicijativu da se još jednom raspravlja o Predlogu zakona o demarkaciji – naveo je Hoti.

Hotijev kolega iz DSK Kujtim Šalja smatra da rasprava o Predlogu zakona još nije počela, te da nacrt Predloga za osnovu ima dva suprotstavljena dokumenta i da se kao takav ne može izglasati.

– Problem postoji u odnosu na političke stavove i ima političko rešenje koje je, nadam se, blizu – rekao je Šalja.

Samoopredeljenje i Srpska lista najavili su ranije da neće podržati sporazum o demarkaciji, a Tanjugu je danas iz Srpske liste potvrđeno da će se oni tog stava držati i ubuduće.

Izvor:
Vestionline, Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here