Priština priznaje manje od 1 % glasova raseljenih u CG

0

Od 7.000 raseljenih samo 64 može da glasa, upozorava Jovanović
 

Jovanović je u pismu, koje je uputio Vučiću, upozorio na "ozbiljnu diskriminaciju interno raseljenih lica od strane privremenih prištinskih institucija sistema". Kao primer je naveo da će "od više od sedam hiljada punoletnih raseljenika koji od 1999. godine žive u Crnoj Gori na parlamentarnim izborima u pokrajini moći da glasa svega 64 osobe u ovom statusu, jer je tako odlučila Centralna izborna komisija Kosova (CIK)".

Jovanović je rekao da je za pohvalu to što su se svi relevantni srpski politički subjekti na Kosmetu ujedinili oko Srpske liste, ali i upozorio da bi bilo "pogubno pristati na učešće srpske zajednice na izborima pod diskriminatorskim uslovima koje neovlašćeno propisuje CIK odnosno Hašim Tači".

"Ohrabrujući je stav predsednika Srbije Tomislava Nikolića da učešće Srba na tim izborima pre svega zavisi od pravila po kojima će ti izbori biti održani. Ovako, na deset dana pred održavanje parlamentarnih izbora u južnoj srpskoj pokrajini, nisam ni najmanje optimista. Prema aktuelnim informacijama, kada je reč o raseljenima sa Kosmeta, pravo glasa moći da ostvari manje od pet odsto raseljenih sa boravkom u centralnoj Srbiji, i manje od 1 posto raseljenih koji žive u Crnoj Gori", zaključio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here