commons.wikimedia/SUHEJLO
Kosovske bezbednosne snage

Kosovske bezbednosne snage poslednjih nekoliko meseci intenzivirale su nabavku oružja, ali i saradnju sa vodećim članicama NATO – SAD, Nemačkom i Velikom Britanijom.

U SAD je održana zajednička vojna vežba specijalnih snaga KBS i Nacionalne garde Ajove, a nekoliko dana kasnije iste jedinice su u američkoj vojnoj bazi Hohenfels u Nemačkoj učestvovale u međunarodnoj vežbi više članica NATO. Ove vojne igre u Nemačkoj već godinama unazad su prepoznatljive po razrađivanju raznih scenarija oružanih sukoba, a kako navodi beogradska “Politika”, neuobičajeno je to što je vežba ove godine, specijalno za goste sa Kosova, održana na terenu koji neodoljivo podseća na sever KiM.

Armend Mehaj, ministar odbrane u privremenim prištinskim institucijama, izjavio je posle ove vežbe da je reč o “uvežbavanju snaga NATO sa partnerskim zemljama i razvijanju kritičnih veština ratovanja kako bi se pomoglo partnerima da pobede na savremenom bojnom polju”.

Aktivnosti Kosovskih bezbednosnih snaga nastavljene su vojnom vežbom i obukom sa pripadnicima albanskih kopnenih snaga u kojoj su učestvovali specijalci obe oružane formacije.

Vojni stručnjaci, sagovornici “Vesti”, penzionisani generali Vojske Srbije nemaju dileme da je u pitanju “opasno zveckanje oružjem” koje ima sve “karakteristike priprema za oružani sukob”.

– Već godinama unazad Albance sa Kosova legalno i ilegalno naoružavaju vodeće zemlje Zapada, članice NATO, mada je to direktno kršenje Rezolucije 1244, obučavaju ne samo komandni kadar već i njihove jedinice. Očigledno je da su i Albanci i njihovi mentori odlučili da aktuelnu situaciju i tenzije u Evropi zbog rata u Ukrajini iskoriste da oružanim putem reše problem dobijanja potpune nezavisnosti. Očigledno je da se još samo čeka pogodan momenat, prelivanje ukrajinske krize na druge zemlje, da to i urade – ističe general-potpukovnik Milomir Miladinović, predsednik skupštine Kluba generala i admirala Srbije.

On nema dileme da je u pitanju i orkestrirani, dodatni pritisak na Srbiju.

– Srbija je pod pritiskom obe strane, i zapada i Rusije, a NATO je sprečavanjem dolaska ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova “podigao ulog” tih pritisaka. Kosovski Albanci ništa ne rade samostalno, pa nema dileme da su dobili jasan signal da se i oni priključe ovoj orkestriranoj kampanji – naglašava general Miladinović.

General Stojan Konjikovac, nekadašnji načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije i jedan od ratnih komandanata odbrane na Kosovu je mnogo oštriji i konkretniji.

– Sasvim je izvesno da će u slučaju prelivanja krize iz Ukrajine, ona početi sa Poljskom, a zatim će se proširiti i na druge delove Evrope. Albanci se sa blagoslovom NATO pripremaju da oružanim putem ostvare otcepljenje. Nemam dileme da će to i učiniti – naglašava ovaj general i dodaje da ovo nije prvi put da SAD i NATO koriste terorističke organizacije kako bi ostvarili svoje interese u svetu, a da je aktuelna geopolitička situacija pokazala koliko je bilo pametno što Srbija u kontinuitetu obnavlja svoju odbrambenu moć i jača borbenu sposobnost svoje vojske.

– Kupovina novih sistema, kao i osavremenjavanje borbene opreme i tehnike je u funkciji odvraćanja potencijalnih neprijatelja. Na čelnicima države i vojske je da prate ukupno stanje i da održavaju potreban nivo borbene gotovosti kako bi u slučaju da dođe do ugrožavanja teritorijalnog integritata mogli da efikasno reaguju u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima – poručuje general Konjikovac.

Veličanje OVK

Armend Mehaj prisustvovao je vežbi kadeta KBS s različitim scenarijima kontrole mase, distribucije pomoći i uspostavljanjaa bezbednog okruženja.

On je tada poručio kadetima da je KBS potekao iz OVK, a da im je cilj integracija sa NATO snagama.

“Kada pogledamo gde želimo da idemo, vidimo NATO, ali ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez OVK. Dragi vojnici, tokom svog vojnog života imaćete različite starešine i komandante, ali samo jedan je trajan i večan, on je legendarni komandant Adem Jašari”, rekao je Mehaj.

Vraćanje imovine Dečanima

Da bi prijava tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope bila prihvaćena, moraju biti ispunjena četiri uslova, među kojima je i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, piše Reporter, pozivajući se na dokument u koji je, kako tvrdi, imao uvid. Savet Evrope zatražio je od Kosova dozvolu da SPC obnovi Crkvu svetog Nikole u Prizrenu, kao i da vlada u Prištini poštuje odluku suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani i da poštuje ustavna prava i posebne oblasti pod zaštitom u vezi sa izgradnjom puta do tog manastira. Među uslovima je i izglasavanje zakona o verskoj slobodi i kulturnom nasleđu u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.