EPA/Valdrin Xhemaj
Specijalne jedinice Rosu

Narodni poslanik i novinar Milovan Drecun kaže da Priština pokušava da nabavi dosta novih sistema naoružanja i da je, kada se pogledaju planovi koji se razrađuju u okviru tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga i kada se pogleda naoružanje koje Priština traži, “jasno da imaju neke agresivne planove prema severu Kosova i Metohije”.

Milovan Drecun smatra da Priština vodi kontinuiranu kampanju kojom se srpski narod na severu Kosova zastrašuje, uz pokušaje da se stacionira što veći broj pripadnika specijalnih jedinica.

– Oni su napravili masku. Preko takozvane granične policije, formirali su nekakve interventne jedinice, a u njima su specijalci iz specijalnih jedinica – kaže Drecun.

Napominje da se desilo nekoliko čudnih napada na kosovsku policijsku službu na severu Kosova i Metohije.

– Na svu sreću, nije bilo povređenih i stradalih, ali kao da je neko dozirao te napade samo da se izazovu incidenti i ništa više. To je iskorišćeno od strane Prištine da ubaci što je više moguće specijalaca – ističe Drecun.

Naglašava da kapacitet za destabilizaciju severa Kosova i Metohije podiže najava suđenja za 70 Srba zbog navodne građanske neposlušnosti, odnosno, kako je rečeno – ugrožavanja takozvanog ustavnog poretka.

– Pre dva dana, ako se ne varam, počeo je da teče rok da se oni pozivaju na informativne razgovore, a ako se ne odazovu, mogu da budu uhapšeni. Srpska lista je poručila da će se suprotstaviti svim sredstvima i to predstavlja ozbiljan potencijal za destabilizaciju – smatra Drecun.

“Ubrzano naoružavanje”

Milovan Drecun naglašava da se može videti i ubrzano naoružavanje pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

– Koristi se novonastala geopolitička situacija na međunarodnom planu, zbog rata u Ukrajini i Priština pokušava da nabavi dosta novih sistema naoružanja. Kada pogledate planove koji se razrađuju u okviru KBS i kada pogledate naoružanje koje Priština traži, vidite da oni imaju neke agresivne planove prema severu Kosova – upozorava Drecun.

Kaže da je formacija koja treba da predstavlja nekakvu buduću vojsku Kosova već integrisana u NATO strukture, zato što učestvuju u vojnim vežbama i obučavaju ih NATO instruktori, zato što je čitava organizaciona struktura postavljena po NATO standardima i zato što dobijaju oružje iz pojedinih NATO zemalja.

– Onda shvatite da je njihov jedini cilj protiv koga da ratuju? Protiv Albanije? Protiv Severne Makedonije? Protiv Srbije? Naravno da ne mogu. Njihov je onda jedini cilj da nasilno stave sever Kosova pod kontrolu, ali ne mogu to da urade sa postojećim specijalnim policijskim jedinicama – kaže Drecun.

Ističe da su primetili obaveštajne aktivnosti pripadnika KFOR-a na severu Kosova, gde u razgovorima sa političkim predstavnicima srpskog naroda pokušavaju da saznaju kako će Srbi reagovati ako se tamo pojave pripadnici takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here