Tanjug/AP
Pripadnici ROSU u Severnoj Mitrovici

Priština sprema novi udar na Srbe, posle stalnih juriša specijalaca ROSU na Sever Kosova. Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je ovog puta kao meta označena trafo-stanica Valač, između Kosovske Mitrovice i Leposavića, kraj puta za centralnu Srbiju i da bi zauzimanje ovog objekta bila katastrofalno loša vest za naš narod.

Međutim, predsednik je dodao da nije siguran da bi to bila mnogo dobra vest za Prištinu i da bi onom ko to planira bolje bilo da razmišlja o svojim postupcima.

– U svakom slučaju, nisam srećan, zabrinut sam zbog pretnji Prištine i njihove namere da zauzmu trafo-stanicu Valač. Ali, nemamo kud, i nažalost, možemo samo da vučemo iznuđene poteze i to ne našom krivicom. Zato je važno da se Briselski sporazum poštuje, da ne bismo bili u situaciji kao danas, ali grdno su se prevarili ako misle da im to odgovara – naglasio je Vučić.

Prethodno je stigla poruka iz SAD da Priština mora da poštuje svoje obaveze (iz Briselskog sporazuma), uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Pomoćnik kosovskog premijera Besnik Besljimi na to je rekao da neće biti formiranja ZSO i u razgovoru sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom najavio da će Priština i kosovska policija nastaviti sa akcijama. Vučić je preneo da je zabrinut zbog tih reči.

Zabrinut: Aleksandar Vučić

Neka i ne pomišljaju

– Oni mogu slobodno da kažu da za njih nikakvi sporazumi ne važe, a ugovori su iznad nacionalnog zakonodavstva, i da međunarodna zajednica ne reaguje. Ako je tako, onda smo u problemu – istakao je Vučić.

On je povodom drugih pretnji istakao da je siguran da to i planiraju, kao što iz određenog razloga čekaju 6. novembar, da bi zauzeli trafo-stanicu Valač u narednom periodu.

Valač je i ranije pominjan kao potencijalna meta. Tako je predsednik Vučić 14. juna, uoči runde razgovora s Prištinom u Briselu, rekao da je trafo-stanica Valač najveći problem kada je reč o distribuciji energetike, i poručio prištinskim Albancima da i ne pomišljaju da nešto učine s tim u vezi.

Poruka za NATO

– Oni pokušavaju da ne dozvole distribuciju električne energije na sever pokrajine. Moja poruka Albancima u Prištini, ali i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i međunarodnoj zajednici bila je i ostala da ne pokušavaju ništa da čine. Valač je u svakom smislu srce energetskog sistema severnog dela Kosova i to bi izazvalo strahovitu reakciju našeg naroda. Oni mogu da dođu sa specijalcima ROSU, možete, ali ne bih im to ni savetovao – naglasio je Vučić i dodao da je i NATO i međunardnu zajednicu molio da Prištini ne dozvoli takvu avanturu.

Vučić je kao mnogo puta do tada rekao da Srbija želi mir i nikom ne preti, ali da neće mirno da posmatra kako njen narod progone sa vekovnih ognjišta.

Stiže Vang Ji

Vučić je najavio da će se za nekoliko dana sastati sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Makedonije Zoranom Zaevim. S predsednikom Vladimirom Putinom srešće se 25. novembra u Rusiji. U međuvremenu u Beograd stiže kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji, koji će posetiti i Atinu, Tiranu i Rim.

Smireno do pobede: Ljuban Karan

Britanija gura u sukob

Dolazak britanskih jedinica na Kosovo, ukazuje za “Vesti” penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan, treba povezati s namerama Prištine.

– Nove akcije se spremaju 6. novembra, kako je kazao predsednik Srbije. Cilj je da se zauzmu važni elektroenergetski potencijali kao što su Valač i Gazivode, ali pošto su srpske službe otkrile taj plan, ne bih isključio da meta budu drugi objekti – objašnjava Karan.

Dosadašnje provokacije, poput one na prelazima sa registarskim tablicama, prema Karanovim rečima bile su ideja Aljbina Kurtija, a na nečiji mig sa Zapada.

– Priština je tada doživela poraz, politički, diplomatski i vojni, jer je morala da se povuče sa administrativnih linija, a Srbija smireno došla do pobede. Zato se Velika Britanija uključila s hibridnom operacijom i podstiče Prištinu na oružane akcije – kaže naš sagovornik.

On ukazuje da su na Kosovo stigle britanske jedinice SAS Gurke koje bi u slučaju intervencije srpske vojske ili žandarmerije radi zaštite Srba na KiM, napravile tampon zonu između njih i snaga Prištine.

– Kurtiju i paravojsci psihološku i moralnu podršku daju Britanci, ali i Hrvatska donacijama oružja i propagandom protiv Srbije. Tako podstiču Prištinu na nove napade, a Beograd je rekao da će intervenisati i zaštititi svoj narod. Srbija je u nezgodnom položaju, jer na ovaj način neko želi da je ugura u sukob s NATO preko Kfora – kaže Karan.

Bosna samo po Dejtonu

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu s predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, gde su izneli zajednički zaključak da je odgovor na sve krize u toj zemlji dogovor tri naroda.

“Zajednički smo konstatovali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu da donesu odluke o svojoj budućnosti”, saopštio je Vučić posle sastanka i dodao da se razgovaralo i o svim važnim regionalnim i pitanjima od interesa za Srbe, Hrvate i Bošnjake u BiH.

Čović je istakao da promene Izbornog zakona ili ograničene ustavne promene ne smeju ugroziti temelje BiH.

“Konstitutivni narodi i njihova prava moraju biti poštovani u potpunosti, dok diskriminacija mora biti eliminisana”, poručio je Čović.

Susret Vučića i Čovića upriličen je praktično u sat u isto vreme kad su se u Zagrebu sastali predsednik Hrvatske Zoran Milanović i Milorad Dodik. Iz Milanovićevog kabineta saopšteno je da je cilj ove aktivnosti stabilnost BiH i ostvarenje legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom. Da podsetimo, RS je najavila da će preuzeti sva dejtonska ovlašćenja koja su u međuvremenu preneta na BiH, počev od oružanih snaga, bezbednosnih agencija, prikupljanja carina i ostalog.

Na meti i hidroelektrana

Oko Valača je bilo reči i u septembru, u vreme kada su specijalci ROSU blokirali administrativne prelaze sa centralnom Srbijom usred krize oko registarskih tablica, na šta je Beograd odgovorio podizanjem aviona ratnog vazduhoplovstva.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, tada je za “Vesti” ocenio da su avioni poruka mira, ali i preventivna poruka takozvanom premijeru u Prištini Aljbinu Kurtiju da krene putem deeskalacije i ne razmišlja o sukobima sa srpskim narodom, već o razgovorima. Drecun je tada podsetio da je parlament u Prištini dao svojoj vladi rok do 1. oktobra da četiri srpske opštine na severu uvede u sistem plaćanja električne energije Prištini.

– Mogu to da iskoriste kao povod da uzmu energetske objekte na severu, trafo-stanicu Valač, akumulaciju Gazivode i Hidroelektranu ispod brane – rekao nam je tada je Drecun.