Tanjug

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla uputila je notu EK zbog knjige “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije”, koja je stajala na stočiću tokom sastanka komesara EU za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Briselu.

“Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova izražava Evropskoj komisiji za pregovore o proširenju svoj snažni protest u vezi sa vestima i fotografijama objavljenim u drugim zvaničnim medijima i putem naloga na društvenim mrežama, na kojima se vidi Oliver Varhelji na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promoviše etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo”, navodi se u noti Stuble.

Kako prenosi prištinska televizija Klan Kosova, ona je navela da je Kosovo “nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji” i istakla da sve etničke i verske zajednice na Kosovu imaju “proširena prava i snažnu zaštitu”.

“Ta knjiga koja se promoviše na fotografiji, koju je Varhelji podelio na svom Tviter nalogu, ima suprotnu misiju – da podstiče mržnju i da se zloupotrebi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformaciona kampanja postala je pretnja regionalnoj stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu”, navodi se u noti.

Haradinaj Stubla zahteva i zvanično objašnjenje i izvinjenje od Evropske komisije, prenosi Kosovo onlajn.

“Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova očekuje zvanično objašnjenje Evropske komisije za proširenje i zvanicno izvinjenje za krivično delo počinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi”, dodaje se u noti.

Pojedini prištinski mediji su u četvrtak pogrešno preneli da je Varhelji dočekao Vučića koji je boravio u poseti Briselu, dodajući da je pored dvojice zvaničnika u pozadini uočena knjiga “Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije” na engleskom jeziku.

Vučić je dočekao Varheljija u četvrtak u Misiji Srbije pri EU u Briselu uz srpsku proju i pogaču, objavljeno je tog dana na Vučićevom Instagram profilu.

 

8 COMMENTS

  1. Shvatite jednu stvar Kosovo i Metohija je Srpsko i ostace Srpsko.Sto pre shvatite to je bolje za vas.Tu pociva Srpska istorija jer vi nemate nikakvu istoriju na Kosovu

  2. “Ona (госпођа Мељиза) je navela da je Kosovo „nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji“ i istakla da sve etničke i verske zajednice na Kosovu imaju „proširena prava i snažnu zaštitu“.
    Невероватно!
    “Државу Косово”, познату по етничком чишћењу, прогону, киднаповању, убијању, вађењу органа неалбанским староседеоцима, представљати као мултиетнички рај и давати јој епитете толерантне и међурелигијски хармоничне средине, крајње је лицемерно и неморално!
    Међутим, иако Европа добро зна истину она се, по обичају прави глува на овакве гнусне небулозе које долазе из Приштине.

  3. kosovo (šiptari) je „nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i međureligijskoj harmoniji“ i istakla da sve etničke i verske zajednice na Kosovu imaju „proširena prava i snažnu zaštitu“. ???

  4. Хајде овако: Позивам “министарку” да, као доказ, наведе само једно православно гробље на Косову и Метохији које није оскрнављено, ето само једно, о осталом да не причамо и ја ћу прихватити све што је написала! Толико о “надалеко познатом мултиетичком карактеру, толеранцији”, а посебно “међурелигијској хармонији”.

  5. Zemlje evropske unije su zajedno sa SAD formirali državu TKZ Kosovo da bi u istu vratili,deportovali, sve šiptare koji im prave probleme u njihovim državama gde uglavnom rade na crno, bave se kriminalom i drogom i kao takvi su postali pretnja njihovoj državi. Pored toga je evidentno da su sile koje su dovele do 1. i 2. svetskog rata ponovo počele da se uzdižu,što na žalost oni koji su pobedili u tim ratovima iz EU to ne vide. Prva zgodna žrtva je Srbija jer je jedina koja se nije savila pod naletom NATO-a. Ali bitka nije gotova dok sudbina ne kaže da je kraj.

  6. Nikada u životu nisam pročitao gluplje saopštenje koje, zapravo, najbolje ilustruje intelektualni domet autora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here