Prištinski mediji: Izbori krajem septembra ili početkom oktobra

Vestionline, Tanjug
0
EPA/Valdrin Xhemaj

Vanredni parlamentarni izbori na tzv. Kosovu mogli bi biti održani krajem septembra ili u prvoj sedmici oktobra, pišu prištinski mediji.

Prema pisanju portala Ljajmi, nakon odluke predsedništva skupštine o raspuštanju parlamenta 22. avgusta, svi politički subjekti zatražili su od predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, da što pre objavi datum izbora.

Reakcija Tačija na današnju odluku predsedništva parlamenta još nema, a sudeći prema dosadašnjim potezima, on je zagovornik opcije izabora novog mandatara koji bi formirao vladu.

Predsednik parlamenta i lider DPK, okosnice vladajuće PAN koalicije, Kadri Veselji izjavio je da je oduvek govorio da kada postoji dilema – izbori su najbolje rešenje.

– Izbori nisu opcija ili alternativa, ali su smer i ispravna odluka za naše građane i našu zemlju. Ovoj zemlji je potrebna odlučnost da krene napred – rekao je Veselji nakon sednice predsedništva.

I šef poslaničke grupe DPK, Memlji Krasnići, zatražio je od Tačija da postupi prema zakonu i ustavu i što pre odredi datum izbora, koji su po njegovom mišljenju jedini način za formiranje “legitimne vlade” i on ih očekuje krajem septembra, kao i poslanik Socijaldemokratske inicijative Biljal Šerifi.

Za izbore je i Isa Mustafa koji očekuje da će oni biti održani do kraja septembra.

Zeri piše da su se svi šefovi poslaničkih grupa, uključujući i Srpsku listu, odazvali sednici predsedništva parlamenta i da su svi bili jednoglasni da se donese odluka o raspuštanju skupštine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here