EPA
JOBSEEKER Redovi nezaposlenih ispred Centrelinka

Premijer Australije Skot Morison najavio je povećanje subvencija za nezaposlene u periodu dok traže posao (JobSeeker) za 25 dolara nedeljno. Ovo povećanje Morison je ocenio kao “prikladno”, iako ono startuje od 1. aprila kada se ukida privremeni dodatak od 150 dolara za dve nedelje, koji je uveden aprila prošle godine zbog pandemije korone.

Praktično, nezaposlena lica će od 1. aprila izgubiti dodatak od 150 dolara, a dobiće povećanje osnovnog JobSeeker iznosa za 50 dolara na dvonedeljnom nivou, što govori da će primati značajno manje novca nego tokom poslednjih godinu dana.

Pored toga, Savezna vlada će od primalaca naknade za nezaposlene zahtevati da učine više, kako bi se uopšte kvalifikovali za isplatu. Obaveze će uključivati mesečno traženje posla, sastanke licem u lice sa službama za zapošljavanje i intenzivniju obuku za lica koja su dugo nezaposlena.

Šta je poznato?

Osnovica za JobSeeker je uvećana sa 565 dolara na 615 dolara dvonedeljno.

To znači da će 1,95 miliona Ozija, koji su trenutno na isplatama za radno sposobno stanovništvo dobiti podsticaj, uključujući one osobe koje su na JobSeekeru, roditeljskom (Parenting Payment) ili omladinskom dodatku (Youth Allowance), ili dodatku za studente (Austudy).

Za pojedince bez dece, maksimalna isplata trenutno iznosi oko 282 dolara nedeljno. Ova isplata će od 1. aprila porasti na 307, odnosno 614 dolara na dve nedelje, dok će ostale isplate, kao što su pomoć́ za stanarinu i energetski dodatak i dalje teći.

Međutim, “pandemijski dodatak”, koji je trenutno iznosi 75 dolara nedeljno, a koji je primalo preko milion Australijanaca, prestaje 31. marta, tako da će, u celini, primaoci naknada dobijati manje novca od početka aprila.

Od aprila do septembra 2020. godine ovaj dodatak je iznosio 275 dolara nedeljno, zatim je drastično smanjen na 125 dolara, a početkom januara pao je na 75 dolara nedeljno.

Pored povećanja osnovice, plan uključuje i porast praga isplate pre nego što beneficije počnu da se smanjuju, što praktično znači da će primaoci državne pomoći moći više da rade i zarade, pre nego što krenu da im se smanjuju socijalna davanja. Procenjuje se da će državu ovo koštati devet milijardi dolara u naredne četiri godine.

Šta primaoci moraju da urade?

Dok je u jeku pandemije bila obustavljena obaveza primalaca dodatka da se viđa sa nadležnom osobom za zapošljavanje, sada će ponovo biti u obavezi da se redovno sastaje sa ovim službama.

Pored toga, broj pretraga posla, koje primalac mora da preduzme će od aprila porasti sa osam na 15 mesečno, a zatim i na 20 od jula meseca. Takođe, poslodavci će sada biti u obavezi da prijave primaoce JobSeeker programa koji odbiju ponudu za posao.

Nakon šest meseci od prijema prve uplate primaoci će ući u intenzivnu fazu obuke, za poboljšanje veština i za sticanje radnog iskustva, kako bi lakše pronašli zaposlenje.

Pravična odluka?

Premijer Morison je mišljenja da je ovo povećanje, od 3,57 dolara dnevno, prikladno, imajući u vidu da se Australija oporavlja od pandemije i vraća u “normalnije okruženje”.

Morison je bio pod pritiskom poslovnih lidera, civilnog društva i drugih političkih partija da poveća stopu JobSeekera. Međutim, zastupnici nezaposlenih u Australiji ogorčeni su zbog skromnog povećanja i opisuju je kao “bezdušnu izdaju” i “okrutnu šalu”.

– Vlada je propustila priliku da bude vlada koja se zalaže za ljudsku pristojnost, za ljudsko dostojanstvo. Ono što sada imamo predstavlja bezdušno izdavanje miliona ljudi koji su pogođeni nezaposlenošću – rekla je izvršna direktorka australijskog Saveta socijalnih službi Kasandra Goldi.

Mnogi ističu da se osnovica za isplatu nije menjala 20 godina i da je ovo bio trenutak da povećanje bude daleko veće. Ekonomista Kris Ričardson iz agencije Deloitte Access Economics se takođe složio da je povećanje trebalo da bude značajnije.

Međutim, ministarka za socijalne službe En Raston je rekla da povećanje mora da uspostavi ravnotežu.

– Potreban nam je sistem koji je pravedan i održiv za ljude kojima je potreban, kao i za poreske obveznike koji ga plaćaju – istakla je Raston.

Predlog još treba da prođe parlamentarnu proceduru da bi bio usvojen.

Ostaju dopunske isplate

Bilo je reči da ukoliko dođe do povećanja osnovice JobSeeker pomoći da će se ukinuti dopunske isplate. Međutim, one za sada ostaju. Dopunske isplate su uključivale energetski dodatak koji počinje sa 8,80 dolara dvonedeljno za jednu osobu i primali su ga svi tražioci posla, kao i dodatak za lekove koji iznosi 6,20 dolara dvonedeljno.

Ostali dvonedeljni dodaci su uključivali dodatak za one koji žive u udaljenim područjima (18,20 dolara dvonedeljno po osobi), zatim dodatak za jezik, pismenost i računanje (20,80 dolara dvonedeljno), odobreni program dodatka za rad (20,80 dolara dvonedeljno), dodatak za obrazovanje penzionera (62,40 dolara dvonedeljno), kao i dodatak za mobilnost (97,90 dolara dvonedeljno).

Ispod granice siromaštva

Kasandra Goldi, izvršna direktorka Saveta za socijalnu službu, još pre donošenja odluke vlade je rekla da “glavna stvar koju vlada treba da uzme u obzir da tražioci posla imaju dovoljno da pokriju osnovne troškove, uključujući stanovanje, namirnice, prevoz i medicinske troškove”.

To je bio razlog što se Goldi zalagala za povećanje osnovice dodatka od najmanje 25 dolara dnevno, čime bi se prešla granica siromaštva i približila stopi penzije, što je kako ona kaže – “nekada bio slučaj“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime