EPA/Olivier Hoslet
Aljbin Kurti

Svi prethodni sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine moraju biti u potpunosti implementirani, poručio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle susreta sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i šefom tima za pregovore Besnikom Bisljimijem u Prištini.

Zapadni pritisci vidno jačaju, o čemu govori ne samo Lajčakov dolazak u Prištinu, već i prethodna izjava specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da međunarodna zajednica zahteva od Kurtija da formira zajednicu srpskih opština. Oglasio se na Tviteru i viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, objavom da je apelovao na Kurtija da prihvati predlog EU.

Stručnjak za međunarodnu politiku Zoran Spasić ukazao je za “Vesti” da se zapadna politička klima menja i da on očekuje formiranje ZSO.

– Mogli smo da vidimo pre mesec dana određenu konstruktivnost SAD po pitanju formiranja ZSO, kao i da postoje neki pozitivni signali u Briselu, pa očekujem da se ZSO formira sa ili bez Kurtija – rekao je Spasić, napomenuvši da se to može videti iz izjave Miroslava Lajčaka.

Srbija, prema njegovim rečima, može da bude optimistična i da očekuje poštovanje međunarodnog prava.

– Moramo da vidimo da li će oni stvarno izvršiti pritisak i naterati Aljbina Kurtija da formira ZSO, jer čekamo 10 godina koliko je prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ova zajednica nije još formirana. Na nama je da se borimo da sačuvamo mir i da, pre svega, budemo jedinstveni kad govorimo o našoj državi i našim nacionalnim interesima i da brinemo o sebi – rekao je naš sagovornik.

Zoran Spasić je podsetio da Srbija ima vrlo jasne crvene linije.

– To je da nema članstva tzv. Kosova u UN, nema razgovora o dogovorenom, što podrazumeva striktnu primenu i formiranje ZSO, kao i da ne sme da bude bezbednosne ugroženosti Srba – naveo je Spasić.

Lajčak je na Tviteru obrazložio da se na Kosovo vratio da nastavi iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa Kurtijem i Bisljimijem o narednim koracima i putu ka normalizaciji odnosa sa Srbijom. Veruje da će Beograd i Priština prihvatiti i potpisati francusko-nemački plan, o kojem se, za sada, kako kaže, sa stranama razgovara odvojeno.

– Kada ih okupimo, očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, a naravno, da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno – rekao je Lajčak za TV Klan u Prištini.

Naveo je da je međunarodna zajednica partner u razgovorima i da njeni predstavnici ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima.

– Verujem da je to zaista ozbiljna grupa i imamo najbolju nameru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo – dodao je i podsetio da njihov cilj ide ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Miroslav Lajčak je osvrćući se na medijske objave plana rekao da je “blizu, ali da nije isto”, a predlog okarakterisao kao najbolji mogući.

– Video sam tekstove o planu u medijima, ali nisu bili tačni, izmislili su to određeni ljudi. Bilo je promena, jer sam se posle prvog iznošenja vratio u Prištinu i Beograd, razgovarali smo i tražili komentare, pokušali da ih ugradimo. Rekli smo da filozofija predloga ne mora da se menja, jer je sastavljena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije – objasnio je Lajčak i dodao da je najbolji način da se to nazove predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Kazna za neposlušnost

Miroslav Lajčak je upitan šta se može očekivati ako do dogovora ne dođe ili neka strana odbije, kazao je da će biti smanjena podrška toj strani.

– Tada Međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani – pojasnio je i dodao da je misija prošlog petka bila teška, kao i da predstavnici SAD, EU i tri zemlje ne bi dolazili u Beograd i Prištinu uzalud.

Kurti, međutim, u osvrtu na sastanak sa Lajčakom ponavlja da neće tolerisati da ZSO bude obavezan preduslov i nastavlja i sa pričom da je ZSO jedini deo iz Briselskog sporazuma koji nije prošao tzv. kosovski ustav.

Kosovo da ispuni obaveze

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič (na slici) smatra da je mogući preokret Srbije u politici prema Kosovu verodostojan i poručuje da je sad na Kosovu da ispuni svoje obaveze.

– Priprema se korak koji srpskoj strani veoma teško pada – objasnio je Petrič za APA i ukazao da je Aleksandru Vučiću jasno da mora da se pokrene, ali i da se povećao i pritisak na Aljbina Kurtija, koji je na potezu.

Pritisci na obe strane su veliki, ocenio je Petrič, ističući da Srbija mora da se upusti u pregovore o nemačko-francuskom planu, a tzv. Kosovo da primeni ZSO.