pixabay.com

Švedski poslanik Bjern Soder uputio je zahtev ministru spoljnih poslova te zemlje An Linde u vezi sa “Severnim tokom 2”.

On je u zahtevu pitao da li ona namerava da preduzme neke korake kako bi ubedila nemačke vlasti da odustanu od učešća u projektu “Severni tok 2” zbog poteza Rusije.

U dokumentu predstavnika opozicione desničarske partije Švedske demokrate, u koji je RT imao uvid, navodi se da bi Evropska unija trebalo da preduzme određene korake kao odgovor na akcije Rusije prema Alekseju Navaljnom, kao i trojice evropskih diplomata koji su proglašeni za persone non grata u Rusiji.

Osim toga, poslanik je izjavio da Brisel mora da reaguje na nasilje režima nad učesnicima neodobrenih protesta. Kao jednu od mogućih opcija za reakciju evropske zajednice na politiku ruskih vlasti, Soder je predložio suprotstavljanje izgradnji gasovoda Severni tok 2.

– Ruski gasovod Severni tok 2 koji ide do Nemačke predstavlja pretnju politici bezbednosti, a Evropu čini zavisnom od ruskog gasa. Još 2016. godine, evropski komesar za klimu i energetiku Migel Arijas Kanjete izjavio je da ovaj projekat smatra rizičnim – rekao je Soder.

Međutim, u tom kontekstu, on je pomenuo poteškoće u borbi protiv ovog projekta.

“Nemačka za sada odbija da obustavi izgradnju gasovoda”, konstatovao je poslanik.

S tim u vezi, Soder je upitao ministarku spoljnih poslova da li namerava da preduzme neke mere “kako bi se Nemačka podstakla da odustane od planova za izgradnju gasovoda, što bi poslužilo kao odgovor na dejstva Rusije”.

Neodobreni protesti održani su u nekoliko ruskih gradova 23. i 31. januara, kao i 2. februara nakon odluke suda u “slučaju Navaljni”. Na protestima su, kako je kasnije objavljeno, učestvovala trojica diplomata iz Švedske, Poljske i Nemačke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 5. februara diplomate proglasilo za persone non grata.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here