Youtube/Mr. Luxury
Foto: Ilustracija

Bogati Nemac istera svoj auto iz garaže u Hamburgu i začas je u Švedskoj, na sopstvenom ostrvu. To je u doba kada pandemija korone hara planetom jednostavan izbor za one sa predubokim džepom.

Cene se kreću od minimalnih 100.000 evra za maleno nenaseljeno ostrvo do 123 miliona evra koliko koštaju dva pacifička ostrva (atol Vatuvara), sa luksuznim hotelskim kompleksom na većem i privatnim posedom na onom drugom.

Sve to i još mnogo drugih ponuda nalazi se u katalogu jednog veštog trgovca iz Hamburga, specijalizovanog za ovu vrstu nekretnina. Trgovac nekretninama Farhad Vladi (75) ušao je pre pola veka u ovaj posao, a jedna od najzanimljivijih mušterija mu je bio komičar Diter Halerforden. Njih dvojica su razgledali ostrva na Karipskom moru, ali ovaj nijedno nije odabrao. Tek kada je nešto kasnije prenoćio na jednom francuskom ostrvu, na prvi pogled se zaljubio u takvu kupovinu i poručio Vladiju da želi da kupi neko ostrvo.

Ovaj makler ima posebnu taktiku – uvek ostaje na brodu dok potencijalni kupac sam razgleda i upoznaje ostrvo koje mu je ponuđeno jer mora da stekne neki osećaj prema tom komadu zemlje koji će da pazari.

Njegove kupce uglavnom oduševljavaju dve stvari: Mir i kontrola nad sopstvenim posedom.

“Ostrva imaju neverovatnu energiju koja im stiže preko vode koja ih okružuje”, objašnjava Vladi.

I u Nemačkoj ima ostrva koja se prodaju, na Baltiku, ali i ona rečna na Rajni.

Na popisu njegovih mušterija su brojna imena poznatih i bogatih. Trenutno mu je za takve kupce glavni biser idilično grčko ostrvo Triniti koje ima slavnu prošlost. Vlasnik mu je od 1958. godine čuvar trezora kod tri grčka kralja, a gosti su mu bili Vinston Čerčil, ali i Bitlsi. Lokacija mu je idealna jer se nalazi u zalivu do koga se helikopterom iz Atine stiže za desetak minuta.

U vreme širenja zaraze virusom COVID-19 ovakva mesta pružaju maksimalnu sigurnost, daleko od gužvi i metropola kao žarišta pandemije.

Vladi se uverio da je od početka ove krize poraslo interesovanje za njegovu “robu”. On se školovao za bankara ali je u poslu sa nekretninama pronašao sebe, pa je do sada prodao oko 3.000 ostrva. Da posao cveta svedoči i podatak da pored centrale u Hamburgu ima i poslovnice u Kanadi (Halifaks) i na Novom Zelandu (Velington).

“Ljudi danas imaju osećaj da im je potrebno odstojanje od drugih”, a baš to pogoduje ovom neobičnom trgovačkom planetarnom poduhvatu.

Katalog ostrva je popis darova prirode od Maldiva preko Karipskih ostrva do Evrope, posebno brojnih grčkih ostrva. Čekaju se samo bogati kupci.

Prvo proba, pa ugovor

Glumac Džeremi Ajrons je nedavno kupio dva ostrva u Irskoj. Tamo može na miru da čita scenarije i vežba uloge šetajući livadama na kojima su nekada bile samo ovce i čobani. I njemu je Vladi preporučio da najpre iznajmi ostrvo, proveri da li mu odgovaraju klima, biljni i životinjski svet, ali i mentalitet tamošnjeg stanovništva. Tek onda je na red došla kupovina.

Tramp voli Floridu

Pre mnogo godina prodavac ostrva u Njujorku je upoznao Donalda Trampa. Ispričao mu je čime se bavi i pokušao da ga nagovori da kupi nešto od toga, ali ovaj nije bio zainteresovan. Shvatio je brzo da Tramp “nije osoba koja bi se povukla na neko ostrvo”. I bio je u pravu jer je ovaj stigao do Bele kuće, a odmara se na Floridi.

Jeftinoća u Skandinaviji

– Nedavno smo prodali nekoliko jeftinijih ostrva u Skandinaviji i Kanadi kupcima koji su samo pregledali fotografije imanja. Većina, ipak, želi da poseti bezecovano ostrvo pre kupovine, pogotovo ako je skuplje – izjavio je Vladi sredinom leta.

On navodi da kupovina sopstvenog ostrva nije tako nerealno kao što se misli.

– Ne morate biti milijarder da biste kupili ostrvo. Ako možete da priuštite bolji automobil, možete da kupite i ostrvo – kazao je Vladi i dodao da je malo ostrvo uz obalu Finske prodato za manje od 100.000 evra.