EPA/Julien Warnand
Evropski parlament

Poslanica Evropskog parlamenta Eva Kaili iz grupe socijalista i demokrata danas je privedena na saslušanju u okviru istrage o korupciji u toj instituciji koja je povezana s jednom zemljom Persijskog zaliva, javili su belgijski dnevnik Le Suar i nedeljnik Knak.

Kaili, bivša grčka televizijska voditeljka i poslanica u Evropskom parlamentu od 2014. godine, je na meti istražitelja, a njena kuća je pretresena u petak kasno popodne.

Eva Kaili je jedna od 14 potpredsednica Evropskog parlamenta. Informaciju je potvrdilo i federalno tužilaštvo ne otkrivajući imena privedenih lica. “Istražitelji iz Federalne pravosudne policije sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, uplaćivanjem značajnih suma novca ili nuđenjem značajnih poklona trećim licima koja imaju politički značaj ili stratešku poziciju u Evropskom parlamentu”, objasnilo je ranije tokom dana federalno tužilaštvo.

Tužilaštvo ne pominje Katar u svojim saopštenjima, ali Le Suar i Knak su dobili kredibilnu informaciju da se radi o toj zemlji. Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u okviru istrage otvorene sredinom jula 2022. godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara, otkrivaju danas belgijski listovi Le Suar i Knak.

U međuvremenu, na sajtu Politiko objavljeno je i da se vrši pretres kod belgijskog poslanika Marka Tarabele, takođe socijaliste. Dve javne ličnosti, uključujućíi bivšeg italijanskog poslanika u Evropskom parlamentu iz grupe socijalista i demokrata, jutros su bile uhapšene.

Na ove informacije je večeras reagovala grupa socijalista i demokrata u EP navodeći da su “zgroženi optužbama za korupciju u evropskim institucijama”. Grupa ističe da ima nultu toleranciju na korupciju.

– Mi smo prvi koji podržavamo temeljnu istragu i punu transparentnost. U potpunosti ćemo sarađivati sa svim istražnim organima. Imajući to na umu, nećemo javno komentarisati pravne postupke koji su u toku – poručuju iz ove političke grupe i ističu da s obzirom na ozbiljnost navoda zahtevaju “obustavu rada na svim dosijeima i glasanjima na plenarnoj sednici koji se tiču zalivskih država, posebno liberalizacije viza i planirane posete”.

Belgijski mediju podsećaju na poslednji govor Eve Kaili 21. novembra 2022. godine kada je govorila o situaciji u Kataru u vezi sa Svetskim prvenstvom u fudbalu.

– Svetsko prvenstvo u Kataru je, zapravo, dokaz kako sportska diplomatija može da postigne istorijsku transformaciju zemlje reformama koje su inspirisale arapski svet. Sama sam rekla da je Katar pionir u radničkim pravima, ukidajući kafalu (u kafala sistemu u Kuvajtu zapošljavanje stranaca je dozvoljeno samo ako ih sponzoriše kuvajtski kum) – rekla je ona.

Ona je tada rekla i da “neki optužuju svakoga ko razgovara sa njima ili ima veze sa njima, ali ipak uzimaju njihov benzin”. Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni “u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca”.

Uhapšeni su jutros, prema saznanjima medija, i bivši evropski socijalistički poslanik Italijan Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta, prenosi Tanjug.

Luka Visentini je u novembru izabran za generalnog sekretara Konfederacije sindikata iz celog sveta, a koja predstavlja ukupno više od 200 miliona radnika. Oni su privedeni, ali zasad nisu uhapšeni.

Istražni sudija je taj koji treba da donese odluku o eventualnom hapšenju u roku od 48 sati. U pretresima je zaplenjeno 600.000 evra u gotovini otkrivenih u briselskoj rezidenciji bivšeg evroposlanika, kao i kompjuterska oprema i telefoni.

1 COMMENT

  1. Ova slika “Evropskog parlamenta” me podseća na Berlin 1939 godine. Samo boja zastava nije crvena više nego je danas plava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here