KFOR
Pripadnici Kfor na Kosovu

Ukoliko se Briselski sporazum iz 2013. konačno ne primeni 2023. rizik od neizbežnog sukoba je realan, objavio je u analizi britanski “Gardijan”, ocenivši da bi to izazvalo dalekosežne posledice, ne samo u smislu nove izbegličke krize. “Gardijan” u analizi političke situacije na Zapadnom Balkanu, nazvanoj “Evropa bi trebalo da učini više”, navodi da su odnosi Prištine i Beograda najgori u poslednjih 20 godina, kao i da Beograd “uživa veliku podršku Kremlja, koji odbija da prizna nezavisnost Kosova”.

– Prošlog meseca su lokalni sporovi doveli do toga da su nakratko podignute barikade u najsevernijem delu Kosova, koji čine uglavnom etnički Srbi, a kapacitet EU da posreduje, komplikuje zavisnost Srbije od ruskog gasa i odbijanje Beograda da uvede sankcije Moskvi – navodi list.

Interesantno je, kaže za “Vesti” profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović zašto “Gardijan” govori o neizbežnom sukobu koji će proizvesti izbegličku krizu, ili, kako je naveo naš sagovornik, bolje rečeno neku novu “Oluju” koja je, po njima, isključivo namenjena srpskom narodu.

– S obzirom na to da Aljbin Kurti neće da sprovede Briselski sporazum, jer ga niko ne pritiska i nema posledica po tom pitanju, “Gardijan” naglašava da će Beograd koji uživa podršku Moskve i pritom odbija da prizna nezavisnost tzv. Kosova, iz tih razloga, verovatno izazvati sukob na severu KiM koji će rezultirati progonom Srba i novom izbegličkom krizom, a zbog čega su Britanci navodno vrlo zabrinuti. U ovakvom lažnom plasiranju informacija koje imaju karakter i uticaj britanskog obaveštajnog delovanja, unapred se osuđuje srpska strana za ono što je krajnji Kurtijev i cilj zemalja Kvinte – kazao je Bjegović i podsetivši da je samo pre nekoliko dana britanski izaslanik Stjuart Pič, bivši obaveštajni general, boravio na tzv. Kosovu ukazao da to sigurno ima veze sa plasiranjem ovakvih vesti.

Sociolog Ilija Kajtez, stručnjak za bezbednost smatra da ne samo da Velika Britanija priželjkuje sukob na Zapadnom Balkanu, već i radi na tome.

– Tragedija je u tome što kad oni govore, odnosno kad su “vidoviti”, to rade iz pozicije kreiranja stvarnosti. Kreiraju je, jer su u prilici. Oni “znaju” šta će se desiti, pošto projektuju buduće potencijalne sukobe. Kad to rade preko svojih obaveštajnih službi, i podizvođača na terenu, mogu predvideti šta će se u nekom trenutku dešavati, jer to i kreiraju. Prisutni su ovde preko svojih vojnika na KiM i na Balkanu, ovde su dva veka i imaju Ameriku kao moćnog saveznika – ukazao je ovaj stručnjak.

Na KiM, Srbiji i Zapadnom Balkanu se, kaže naš sagovornik, vodi se borba u uticaju između Velike Britanije, odnosno SAD i Nemačke, odnosno EU.

– Mi pokušavamo na sve načine da se snađemo na tom beskrajno malom manevarskom prostoru i za sada to dosta dobro radimo – zaključio je Kajtez.

Šapa i na BiH

“Gardijan” piše i da je i u BiH situacija “sumorna”, da Moskva daje podršku “secesionističkoj agendi nacionalističkog lidera bosanskih Srba i neguje bosanske Hrvate nacionaliste”, a da visoki predstavnik Kristijan Šmit, kao da sarađuje na ovom planu, kontroverzno menjajući izborne zakone posle zatvaranja nacionalnih birališta u oktobru.

“Gardijan” kreira i u BiH, ukazuje Miroslav Bjegović i dodaje da je akcenat lista takođe na pogubnom ruskom uticaju na RS.

– U znak dobre volje je Brisel nedavno dodelio BiH status kandidata za članstvo u EU, a kako bi uticao prvenstveno na razmišljanje prvenstveno građana Srpske da im je budućnost tamo, a ne sa Rusijom. Britanski interes je da RS ne postoji, da treba da izgubi sve svoje nadležnosti u okviru federacije kako bi BiH kao takva ušla bez prepreka u NATO, što je i krajnji britanski cilj – ocenio je Miroslav Bjegović.

Stariji brat

U osvrtu način na koji Britanci rade, Ilija Kajtez  ukazuje kako su na fini način potkačili EU.

– Od nekih se, između ostalog, može čuti da je Velika Britanija izašla iz EU, da bi je uz podršku starijeg brata preko okeana rušili, odnosno destabilizovali i da bi je učinili zavisnom od anglosaksonskog faktora.

Ovde se pokazuje da EU nije sposobna, a pokušava i posreduje, pa kad se se pokaže da ne može da uradi, zdušno prilaze Vašington i London. To je cilj SAD da pokažu da se bez njih ovde ne može uraditi ništa.