Tanjug
Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike.

– Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosova. To je protiv naših interesa u Srbiji – rekao je on za TV Prva.

On je tako odgovorio na pitanje novinara, a povodom sukoba u Gazi i objašnjenja da Izreal brani svoju teritoriju – da li bi onda Izrael povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, i dodao da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.

– Ja to u ovom trenutku ne vidim tu mogućnost. Sporazum je postignut, Izrael je prizano Kosovo, a Kosovo će premisetiti ambasadu u Jerusalim. Ne vidim da će povući prznanje Kosova sve dok su obe strane to prihvatie u sporazumu – kazao je on.

Odgovarajućoi na pitanje zašto se poziva na Sporazum kada srpski zvaničnici to demantuju ambasador kaže da nije video papir.

– Zašto bih ja video taj dokument, to nije moj sporazum, Srbija je potpisala taj dokument. Nisam video nikakav demanti od Srbije i Amerike. Srbija nikada nije demantovala da je stavila potpis. Nisam video da je bilo ko u Srbiji rekao da nisu potpisali sporazum, dokument postoji koliko ja znam – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here