EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Pitanje priznanja Kosova se nalazi u ćorsokaku, a pobednik na prošlim izborima Aljbin Kurti svojom polemikom protiv Beograda, kako se čini, sprečava dijalog, ocenjuje poslanica u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić.

– Nakon smene stare, korumpirane elite ranijih boraca OVK, Aljbin Kurti obećava novi početak. Borbu protiv korupcije, protiv NATO okupacije Kosova, protiv neoliberalnih namera MMF-a i obećava razbijanje mafijaških mreža starih boraca OVK. To sve zvuči dobro i u tome mu želim puno uspeha. Ali, nažalost, on je neko ko širi antisrpstvo i čini se svojim polemikama protiv Beograda sprečava dijalog – objasnila je Nastićeva za “Vesti”.

Poslanica nemačke Levice podsetila je da je Kurti još pre dve godine govorio da želi dijalog sa srpskom manjinom na Kosovu i izrazila nadu da stoji iza tih reči, te da će sa Srbima na Kosovu stupiti u ozbiljan razgovor jer je zaštita manjina zadatak pravog demokrate.

Na pitanje da li je Nemačka, koja se od početka zalagala za priznanje Kosova, u Kurtiju i novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu našla saveznika za svoje namere, Nastić odgovara da je pitanje priznanja Kosova u ćorsokaku.

– Trenutno samo polovina članica UN priznaje tu teritoriju kao nezavisnu zemlju. U poslednjih pet godina je više zemalja je povuklo priznanje nego što je novih priznalo Kosovo. Prvih je bilo 15, a ovih drugih samo četiri, uključujući i i Izrael, koji je to učinio nakon čudnog Trampovog sporazuma prošle godine – ukazala je Nastićeva.

Ona smatra da rasprava o pitanju priznanja Kosova trenutno nikome neće doneti korist.

– U fokusu mora biti poboljšanje životnog standarda. Ne može biti da postoji jedna teritorija u Evropi koja ima stopu nezaposlenosti mladih od 54 odsto. Ljudima je potrebna perspektiva u njihovoj domovini, nezavisno kom narodu pripadaju – podvukla je poslanica Levice.

Ocenila je da je dijalog, kakav je do sada održavan, i Begradu i Prištini bio nametnut od EU i SAD.

– Dijalog na terenu nije nailazio na veliku podršku i dugo nije donosio gotovo nikakve rezultate.

Na Kosovu postoji niz unutrašnjih političkih problema i zato je razumljivo kada Kurti želi najpre time da se bavi. Međutim, mnoge transportne rute u i izvan Kosova vode prema Srbiji. Kurti neće moći da stvori perspektivu ljudima ako ne sedne da razgovara sa Vladom Srbije. Zato se nadam da će moći da se odluči za dijalog – poručila je Nastićeva.

Neiskreni posrednici

Upitana da li od Nemačke može da se očekuje pritisak na Kurtija za nastavak dijaloga, Nastićeva je kazala da će nemačka vlada sigurno želeti da obe strane pregovaraju pod uslovima EU.

– Međutim, ni Berlin, ni Brisel nisu iskreni posrednici, imajući u vidu ulogu koju su Nemačka i druge zemlje EU imale u razbijanju Jugoslavije 1990-ih. Srbi na Kosovu, prištinska vlast i vlada u Beogradu moraju naći forume za razmenu, a ako im je potreban posrednik, onda to mora biti neko u koga sve strane imaju bar minimalno poverenje – istakla je poslanica Levice.