Prizren: Prva liturgija posle pogroma iz 2004.

0

 

Pre liturgije, vladika Atanasije je osveštao delimično obnovljeni Saborni hram Svetog Đorđa u Prizrenu.

 

U Prizrenu, u kome je pre rata 1999. godine živelo 8.000 Srba, sada je ostalo samo 20-tak većinom starijih Srba.

U obraćanju vernicima, uz blagoslov vladike Atanasija, episkop Teodosije je rekao da je obnovljena spoljašnost Sabornog hrama u Prizrenu, a da se tokom ove godine očekuje obnova svih svetinja u carskom gradu.

 

"Mnogo je učinjeno da bi se ova crkva obnovila. Ima još dosta toga da se obnovi. Sve zgrade u kompleksu Bogoslovije treba da budu obnovljene i to će biti centar za sve Srbe, da tu mogu da se okupljaju. Biće i duhovni i kulturni centar, da bi mogli da se sabiramo. Pošto je ovde sedište Episkopa Raško-prizrenskog, obnova i današnja Liturgija su poziv svim Srbima da se vraćaju u Prizren", naglasio je epsikop Teodosije.

 

 

Prizrenska Eparhija jedna je od najstarijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i najraniji sačuvani pisani pomeni Eparhije datiraju iz početka 11. veka, iako postoje tragovi crkvenog života iz ranijih vekova.

Ovo je prva Arhijerejska liturgija koja se služi u novoobnovljenom Sabornom hramu u Prizrenu, koji je kao i ostale srpske pravoslavne svetinje u Prizrenu zapaljen u martovskom pogromu 2004. godine.

 

Svetoj litrugiji prisustvovao je i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, koji je uzeo učešća i u litiji, a oko tridesetoro dece učestvovalo je u tradicionalnoj litiji sa ikonama, koja se vrši na Nedelju Pravoslavlja.

 

Savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević

 

Litiju je obezbeđivalo nekoliko pripadnika Kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.

U obnovljenom hramu Svetog Đorđa za sada boravi samo monah Mihajlo, a, kako je istakao, vladika Atanasije, ubrzo će se celokupno bratstvo vratiti u Prizren, vekovno sedište prve episkopije Srpske pravoslavne crkve.

 

U procesu obnove u Prizrenu je pored hrama Svetog Đorđa obnovljen i obližnji Vladičanski dvor, u koji će ubrzo biti vraćeno sedište Eparhije raško-prizrenske, u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora iz maja 2009. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here