Prljave pare Balkana

0

Niko ne zna koliko se tačno novca iz kriminala godišnje opere u regionu (Ilustracija)
 

Za devet meseci ove godine u BiH je oprano najmanje 19,3 miliona maraka. Prljavi novac od utaje poreza, krijumčarenja, droga se legalizuje uglavnom kupovinom automobila, jahta, stanova i zemljišta. Nedavno je američki institut Global fajnenšel integriti objavio da je iz BiH u proteklih 10 godina u zemlje poreskog raja, gde se nelegalno stečeni novac pere i uvodi u legalne tokove, prebačeno više od 836 miliona dolara.

U Srbiji su "perači" otišli korak dalje – više se ne kupuju luksuzne jahte i mercedesi i propale društvene firme, nego se pronalaze besmislene investicije ili se ulaže u plemenite metale (zlato, srebro, platina, paladijum) i njima trguje. Ključni igrači postali su računovođe i advokati.

U Hrvatskoj je prošle godine zaustavljeno više od 52 miliona kuna nelegalnih transakcija, a u Crnoj Gori samo ove godine je zabeleženo 40 prijava.

Poslednjih godina udružuju se grupe iz celog regiona koje profesionalno peru novac stvarajući pravi međunarodni biznis. Omiljena mesta su poreski rajevi: tako Kajmanska ostrva imaju oko 27.000 stanovnika, a 34.000 kompanija, od kojih 590 banaka. Obožavaju ih svi svetski perači para.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here