Vestionline
Glumac Boris Mitrović svojim dosetkama zabavljao je publiku

Održana je velika generalna proba uoči 33. po redu najveće smotre srpskog folklora na Petom kontinentu.

Bravurozne igre i koreografije Miloša Vulevića i njegove koleginice Olivere Đolić iz Srpskog centra Bonirig, kao i koreografa iz KUD „Karađorđe“ gospodina Popovića i Dobre iz KUD „Liverpul“ fenomenalno je najavljivao i vodio program glumac pozorišne grupe „Pilipenda“ Boris Mitrović koji je cele večeri dosetkama zabavljao publiku koja se okupila u neverovatnom broju.

Ređale su se grupe iz sva tri društva, oduševljena publika ih je aplauzima ispraćala, a ovacije su posebno izazvali stariji, odlično uigrani izvođači.

Dragan Jugovića, koordinator ovogodišnjeg festivala, ukazuje da je ovo najveća manifestacija kluba na godišnjem nivou.

– Dugo smo već zauzeti zadacima po pitanju organizacije i koordinacije do najmanjih detalja kako bi sve ispratili što je bolje moguće. Uključujemo sve prijatelje kluba tražeći da nam u ovom zaista opsežnom poslu izađu u susret u svojim mogućnostima. Da daju svoj materijalni i fizički napor i svojom privrženošću klubu i srpskom rodu pomognu da ova manifestacija uspe. Evo, i ovim putem, preko „Vesti“ apelujem na sve koji imaju želju da pomognu da se prijave u naš centar, a mi ćemo svakome naći mesto na kom može da bude od koristi – kaže Dragan.

Nebojša Bogičević je dugogodišnji član kluba i uprave centra, ima veliko iskustvo u organizovanju i sada je uključen da pomaže Draganu i svima koji će da iznesu ovaj veliki posao.

– Nosimo se sa poteškoćama, a ali i tražimo rešenja kao što smo i do sada činili. Oslanjamo se jedni na druge, pronalazimo sponzore i pozivamo ih da nam pomognu. Mnogi su se odazvali, a verujemo da će ih biti još. Naš Aleks Manojlović sa njegovom firmom Sydney Hoist, naši prijatelji Italijani sa svojom firmom Transform Formwork u kojoj radi mnogo Srba kao i naš Milan Ožegović i gospodin Vaso Despotović i njegova Beo Group i ovog puta su uz nas kao i mnogi drugi koje ćemo pomenuti i zahvaliti im se što nas nesebično i redovno podržavaju.

Za dušu disko i trubači

Ovogodišnji organizacioni deo festivala će se pomalo razlikovati od prethodnih. Odlučeno je da će otvaranje festivala biti u petak uveče 9. avgusta na gala večeri na kojoj će biti puno gostiju iz svih srpskih organizacija kao i političara i drugih zvanica iz javnoga i kulturnog života Australije.

Festival će te večeri, po rečima koordinatora, otvoriti njegovo preosveštenstvo vladika Siluan, episkop australijsko-novozelandski.

Drugog dana će se održati disko veče za starije od 18 godina u velikoj sali, na terasi će svirati trubači, a pod šatorima će se održati kafansko veče uz orkestar Dragana Vujadinovića.

Nastup folklornih grupa će početi u nedelju u 10. časova, a po rečima Dragana i Nebojše nastupiće preko pedeset grupa iz cele Australije. Saznali smo i da Miloš Vulović priprema veliko zajedničko kolo nekoliko kulturno-umetničkih društava pod motom zajedništva.