pixabay.com

Nemci ni danas nisu zadovoljni, a kada su to pa bili, pita se jedan novinski komentator i nabraja šta sve ovih dana navodi stanovnike ove velike evropske zemlje da jadikuju i glasno se žale na svoju sudbinu.

U državi blagostanja (što misli veći deo stanovništva planete) danas su narodu najveći problemi: vremenski uslovi, sporna ograničenja putovanja na godišnji odmor, natezanja sa kapacitetima za testiranje i vakcinaciju protiv kovid-19 i novih sojeva virusa, ali i problemi u dečjim obdaništima i školama i to što banke odavno ne isplaćuju kamate na štednju, ali ne i ono najbitnije – pretnja inflacijom.

Pritom kao da nikoga ne raduje iznenađujući napredak na tržištu rada: nezaposlenost i varijante privremenog zapošljavanja i skraćenog radnog vremena su na početku letnjih meseci naglo smanjene. Porast broja novozaposlenih je u stalnom usponu, a firme traže novi, dodatni personal.

Međutim, napisi u bulevarskoj štampi pojačavaju nezadovoljstvo građana a kao glavni povod za taj novi stres je navodni trend jačanja inflacije. To rađa nesigurnost, a već samo pominjanje inflacije budi ružna sećanja na prošlost i važi kao vest koja kvari raspoloženje masa. U svetu tu pojavu odavno nazivaju “nemački strah”. Potpisniku ovih redova je jedan nemački kolega poverio kako njegovi zemljaci uvek kukaju pre nego što se desi nešto loše. Posle je kasno.

U ovom času skok cena nije još uvek povod za paniku. To tvrde ozbiljni analitičari ekonomskih prilika. U julu su cene u proseku porasle za 3,8 odsto i to je sedmi mesec kako postepeno stižu poskupljenja, dok su u prethodnih šest meseci padale ili bile stabilne. Odavno nisu samo cene energije odgovorne za porast stope inflacije jer su sada tu i poskupljenja odeće, kućnih aparata i mnogih usluga.

Dokle će rasti cene?

Do kraja ove godine će biti dodatno pojačan trend stalnih poskupljenja, ali će stopa inflacije biti na kraju nešto iznad četiri odsto (dakle, neznatno u odnosu na današnjih 3,8 odsto). Već početkom 2022. godine će ta stopa opasti najverovatnije do svega dva odsto.

Korona je kriva

Aktuelna stopa inflacije je posledica pandemije i silnih mera ograničenja koje su štetile ekonomijama svih zemalja na planeti. Višemesečni izostanak potražnje doveo je do još uvek ograničene globalne ponude robe. Pritom su narasli dodatni troškovi mnogih firmi koje pružaju usluge drugima.