Pixabay
Ilustracija

Među prvima koji su koristili inhalacije bili su stari Egipćani, koji su u vrelu vodu dodavati suvo bilje i minerale kako bi efekat bio snažniji.

Danas se uglavnom koriste električni inhalatori i medikamenti koje propisuje lekar, ali je parenje nad šerpom ključale vode uz dodatak biljaka i dalje popularan trik iz narodne medicine.

Danas se uglavnom koriste električni inhalatori i medikamenti koje propisuje lekar, ali je parenje nad šerpom ključale vode uz dodatak biljaka i dalje popularan trik iz narodne medicine.

Imajte u vidu da para ne ubija viruse koji su odgovorni za infekciju, što znači da je neophodno da se javite lekaru i dobijete odgovarajuću terapiju, ali će vam sigurno olakšati disanje i pomoći da izbacite sekret koji je zapušio respiratorne puteve. Inhalacija je delotvorna kod obične prehlade, gripa, infekcije sinusa, bronhitisa i alergija, a deluje tako što vrela para umanjuje iritacije i razblažava zgusnuti sekret.

Biljke koje se najčešće koriste pri inhalaciji su sledeće.

Timijan (majčina dušica)

Ova biljka deluje kao ekspektorans, odnosno podstiče uklanjanje bronhijalne sluzi iz disajnih puteva, a uz to ima i antibakterijska svojstva. Obično se dodaje nekoliko kapi eteričnog ulja timijana, koji ne deluje kao iritant, što ponekad ume da bude slučaj s uljima.

Nana

Pored toga što ima lep miris, nana pomaže u otpuištanju sluzi i, takođe, deluje antibakterijski. Međutim, eterično ulje mente u pari ume da bude previše jako, pa je bolji izbor ulje od metvice u inhalatorima.

Eukaliptus

Ovo je biljka koja bi trebalo da koristi u vrlo malim dozama jer deluje izuzetno snažno, a pokazala se kao efikasna u izbacivanju šlajma.

Ruzmarin

Jedna od biljaka najlepšeg mirisa deluje antivirusno, antizapaljenski i antibakterijski, pa je vrlo popularno za inhalaciju.

Kamilica

Deluje i antiinflamatorno i sedativno, a istraživanja su pokazala da esencijalno ulje kamilice snižava anksioznost kod pacijente pre neprijatnih medicinskih procedura.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here