EPA-EFE

Dugoočekivani izveštaj SZO i Kine o poreklu koronavirusa konačno je gotov, piše AP i navodi da je “laboratorija malo verovatno uzrok pandemije”.

U zajedničkoj studiji se navodi da je najverovatniji scenario o poreklu kovid-19 prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje. Prema tom izveštaju, koji je prenela agencija AP, propust u laboratoriji krajnje je i malo verovatan uzrok.

Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izveštaja SZO od diplomate sa sedištem u Ženevi koji nije želeo da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije pre zvaničnog objavljivanja.

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti menjan pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Tim SZO je u izveštaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za poreklo korona virusa, osim hipoteze da je on “pobegao” iz laboratorija. Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redosledu verovatnoće. Zaključili su da je prenos preko druge životinje vrlo verovatan.

Ocenili su da je direktno širenje sa slepih miševa na ljude verovatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima “hladnog lanca” moguće.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a zvaničnik SZO je rekao krajem prošle nedelje da očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u narednih nekoliko dana.

Izveštaj se uglavnom zasniva na poseti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kome je Covid-19 prvi put otkriven, tokom januara i februara prošle godine, navodi agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here