Procvat crnog tržišta oružja u BiH

0

Oružje zaplenjeno u jednoj akciji u Sarajevu

Prema podacima Ujedinjenih nacija broj incidenata u kojima je korišćeno vatreno oružje je u stalnom porastu i u 2009. je za 403 odsto viši u odnosu na prošlu godinu. UN dodaju da je od zvaršetka rata do 2003. godine u BiH od nenegalnog oružja poginulo oko osam hiljada osoba, i da BiH u tom pogledu i dalje predstavlja pravu tempiranu bombu.

 

Podaci agencije UN-a za razvoj pokazuju da u ovoj zemlji cveta crno tržište oružja na kojem se puška može kupiti za 300 do 400 konvetabilnih maraka (oko 200 evra), dok ista puška u Sloveniji košta oko 1.000, a u Austriji ili Nemačkoj 2.000 evra.

 

Bosanska štampa piše da je Sarajevo grad sa previše nelegalnog oružja na ulicama i da se to svaki put iznova potvrđuje bilo kakvom “ozbiljnijom” kontrolom vozila i pretresom objekata. Uvek je tu poneki pištolj, a često policija u automobilima otkrije i noževe ili bejzbol-palice.

 

Šef Odeljenja za bezbednost i pravdu ove organizacije Amna Berbić je rekla da je neophodno brzo harmonizovati domaće zakone u skladu sa direktivama Evropske komisije, koja ne samo da propisuje strožije kazne, nego i obaveznu preregistraciju oružja svakih pet godina, kao i veoma stroga pravila za izdavanje dozvola za nošenje oružja.

 

Sociolog Ivan Šijaković kaže da je oružje u BiH "jedno od osnovnih sredstava za rad i da smo svedoci sve učestalijih pljački uz pretnju vatrenim oružjem", kao i da poseban problem čini to što niko ne vodi računa o poštovanju zakona o oružju i da zakoni u BiH postoje samo kao paravan za međunarodnu zajednicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here