Prodaja hrišćanskih hramova (1): Crkve na doboš, Očenaš na akciji

0

Hadžiluk u Meki: Broj muslimana konstantno raste
 

Otuda je i sve više polupraznih ili napuštenih hrišćanskih bogomolja, koje hrišćanskim konfesijama postaju finansijski teret, pa se prodaju i često pretvaraju u kafane, kancelarije, obdaništa, ateljea, galerije, muzeje, stambene objekte, čak i automehaničarske radnje.

Rezultati izveštaja koji je sačinio američki Centar za istraživanje globalnog hrišćanstva o temi "Hršćanstvo u globalnom kontekstu, 1970-2020", pokazuju da su muslimani postali najbrže rastuća populacija, dok procenat hrišćana uglavnom stagnira. U celom svetu 2010. godine hrišćana je bilo oko 2,3 milijarde, odnosno 32,8 odsto, dok se 2020. godine očekuje broj od 2,6 milijardi što je 33,3 posto svetske populacije. Istovremeno, muslimana je 2010. godine bilo oko 1,6 milijardi, odnosno 23 posto stanovnika, dok se u narednih sedam godina očekuje rast na 1,8 milijardi, što je 24 odsto svetske populacije.

 

Muslimani su, ipak, postali brojniji od rimokatolika. Vatikan je još pre šest godina objavio da je broj muslimana u svetu premašio broj katolika i da je islam postao najveća religija u svetu. Prema podacima vatikanskog godišnjeg statističkog izveštaja, islam je tada ispovedalo 19 odsto stanovnika sveta, dok se 17 odsto izjašnjavalo kao rimokatolici.

– Dok muslimanske porodice nastavljaju da rađaju puno dece, hrišćani imaju sve manje potomstva – rekao je monsinjor Vitorio Formenti za vatikanski list "Oservatore Romano". Ipak, hrišćanstvo u celini, napomenuo je on, još je vodeća religija.

Broj pravoslavnih vernika u svetu ne prelazi 150 miliona, procenjuju ruski stručnjaci, prenela je verska informativna agencija VIA. Sve pravoslavne crkve pogađa demografska kriza koja je na granici katastrofe, tako da ce broj pripadnika i dalje opadati. Najbrojnija je Ruska pravoslavna crkva sa oko 100 miliona vernika. Slede rumunska sa 20, grčka sa devet, srpska sa osam miliona, i bugarska sa šest miliona vernika. Carigradska patrijaršija ima tri miliona članova u Turskoj, Grčkoj, Americi, Australiji i po Evropi. Pravoslavnih Gruzina ima dva miliona. Drevna Antiohijska patrijaršija, sa sedištem u Damasku, ima 1,4 miliona pripadnika, većinom u dijaspori, a Jerusalimska patrijaršija u Izraelu i Jordanu ima 130.000 vernika. Ostale pravoslavne crkve imaju manje od milion članova – kiparska, albanska, poljska i češko-slovačka.

 

* Zemlje sa najvećim brojem ateista

 

 Zemlja  Udeo stanovništva
Japan  31 %
Češka  30 %
Francuska  29 %

Crkveni porez u Nemačkoj uveden je Vajmarskim ustavom 1919. godine i služi za finansiranja verskih zajednica. Porez je dobrovoljan i plaćaju ga oni koji se izjašnjavaju kao članovi rimokatoličke, evangelističke ili protestantske crkve, odnosno jevrejske zajednice i još nekih slobodnih religijskih zajednica. Osim parohija Carigradske patrijaršije, vernici drugih pravoslavnih crkava ga ne plaćaju.

 

Od 1945. pa do pada Berlinskog zida 1989. godine u zapadnoj Nemačkoj je praktično bilo nemoguće izbeći crkveni porez. Jer, u to vreme izjasniti se bez veroispovesti, tj. kao ateista, automatski je poslodavce i poreznike navodilo na pomisao da se radi o nepoželjnom komunisti. Nakon urušavanja komunističkog Varšavskog pakta između ateiste i komuniste više se ne stavlja znak jednakosti, a ekonomska kriza od 2008. godine uzrokovala je povećanje broja ateista kako bi se izbeglo plaćanje crkvenog poreza. Crkveni porez u Nemačkoj svojevremeno je bio osam do devet odsto od poreza na dohodak. Zbog ekonomske krize i pada primanja crkveni porez je pao na 3-4 odsto. Prema navodima nemačkih medija, pun iznos crkvenog poreza sada plaća oko 30 odsto članova verskih zajednica. A onima koji ga više ne plaćaju biskupi počinju da prete isključenjem iz crkvene zajednice, uskraćivanjem pričešća, krštenja, venčanja i opela.

Crkveni porez se plaća i u Austriji, i tri zvanične crkve u Švajcarskoj (katolička, protestantska i starokatolička koja ne priznaje dogmu o nepogrešivosti pape) ubiraju porez od vernika. U Bazelu je ovaj porez najveći dok se u kantonima Ženeva, Nojšatel i Tićino ova taksa plaća dobrovoljno. Smatra se da mnogi napuštaju crkvu da ne bi plaćali porez. Nedavno je Federalni sud doneo odluku da vernici koji ne plaćaju crkveni porez ne mogu da budu isključeni iz Crkve.

Savremeno doba koje je ubrzalo život zapadnog čoveka do usijanja, doneo je i odrođenost ljudi od religija. Internet je pomerio mnoge granice, već godinama se pokreću sajtovi gde se za pet dolara nudi molitva triput dnevno za sve vere. Vlasnici stranice se reklamiraju da je to mala cena za put u raj svih onih koji nemaju dovoljno vremena da se svakodnevno posvete Bogu. U meniju se može odabrati vera – protestantska, katolička, jevrejska, islam… Za siromašnije su ponuđene i skraćene molitve uz popust, dok se novim katoličkim vernicima nudi "Očenaš na akciji" za samo 3,95 dolara mesečno. Stranica je objavila izjavu o odricanju od odgovornosti: "Kao što je slučaj sa svim molitvama, konačni rezultati zavise samo od Boga, jer se sve dešava njegovom voljom. Ne primamo reklamacije ukoliko molitve koje ste naručili nisu dale rezultat".

 

Sutra – Prodaja hrišćanskih hramova (2): Pomolite se u kafani

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here