Prodaju ključ za atomsku bombu

0

Dovoljno urana za atomsku bombu
 

O veličini kompanije najbolje govori to da se iza visoke ograde proizvodi gotovo trećina ukupne svetske potrošnje uranskog goriva. Godinama se sve u vezi sa njom čuvalo daleko od očiju javnosti. Tako, na primer, na ulazu u ogromno postrojenje nema nikakve oznake o čemu se radi, osim male table na kojoj je napisan logo firme "Obogatiti budućnost".

 

Moguć i veto na prodaju

Ministarstvo privrede Nemačke prati razvoj situacije, a najavljeno je da država može da stavi veto na prodaju, jer na to ima pravo ukoliko se menja vlasnička struktura. Savetnik Zajler kaže da "problem možda nije sadašnji kupac, već onaj koji postrojenja kupi od njega".
– Ne možemo da znamo ko će biti vlasnik za 20 godina – upozorava on.

Sada je, međutim, došlo vreme da postrojenje u vestfalijskoj provinciji dospe u žižu javnosti, piše "Zidojče cajtung". Tajne službe, top političari, hedž fondovi i mnoge sumnjive države pokazuju podjednako interesovanje jer vlasnici, nemački RVE i EON, kao i suvlasnici iz Holandije i Engleske imaju nameru da investitorima prodaju svoj biznis – a ključevi za proizvodnju atomske bombe ne nalaze se na tržištu svaki dan. Reč je o prodajnoj ceni od 10 milijardi evra!

 

Za eksperte je to pre scenario užasa. Mihael Zajler iz ekološkog instituta u Darmštatu i savetnik nemačke vlade za sigurnost atomskih postrojenja upozorava da je na prodaju "najkraći put do atomske bombe". Iz finansijskih krugova se navodi da je lista interesenata koji na raspolaganju imaju oko 6 milijardi dolara, koliko će otprilike iznositi cena nuklearnog giganta, ogromna.

 

Opomena iz prošlosti

Međunarodna politika je već osetila šta to znači kada znanje ode u neželjene ruke. Sedamdesetih godina prošlog veka pakistanski naučnik Abdul Kadir Kan svoje znanje stečeno na radu u firmi za proizvodnju centrifuga za obogaćivanje rude uranijuma iskoristio je pri izgradnji fabrike za proizvodnju atomske bombe u zemlji svog porekla.
On važi za oca pakistanske atomske bombe. Svoje znanje je posle toga prodavao i Libiji, Iranu i Severnoj Koreji. Sa posledicama toga se svet još uvek bori.

Na njoj su kanadski Kameko, japansko-britanski Tošiba-Vestinghaus, veliki investicioni fondovi Blekston, KKR i Apadž, ali i nepoznati kupci iz Indije, Hong Konga i Bliskog istoka koji preko banaka učestvuju u trci. Koliki je ulog u igri pokazuje procena stručnjaka da fabrika za svega par nedelja može da proizvede dovoljno obogaćenog uranijuma za jednu atomsku bombu.

 

Nemačka vlada je u proces provere kupaca uključila obe tajne službe, državnu bezbednost i obaveštajnu službu BND. Vlade Holandije i Velike Britanije, koje imaju udeo u kapitalu Uranka, takođe su angažovale svoje bezbedonosne službe.
I pored toga u Berlinu raste zabrinutost zbog prodaje.

 

"Svako predavanje znanja o tehnologiji obogaćivanja urana je istovremeno podučavanje o proizvodnji atomskog oružja", izjavila je Silvija Koting-Ul iz partije Zelenih. Iz nemačkog Ministarstva privrede uveravaju da će "prodaja biti odobrena samo u slučaju primerenih pravnih okvira", odnosno pod uslovom da bude obezbeđeno da ne dođe do izvoza nuklearnih tajni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here