Prodavali drogu putem Fejsbuka i Skajpa

0

Foto: Ilustracija


Vođa bande bio je državljanin Austrije koji je prethodno osuđivan u ovoj zemlji. Međutim, on je uspeo da pobegne za Južnu Ameriku, ali je u saradnji austrijske i bolivijske policije uhapšen na početku ove akcije.

Ovaj Austrijanac, čiji identitet još nije saopšten, iz Bolivije je organizovao isporuke sintetičkih droga ekstazi i spid, kao i kokaina za narko-tržište u Austriji. Policija je uspela da ga locira i uhapsi, zajedno sa još 29 saučesnika. U pitanju su Austrijanci, Nemci, Poljaci, Holanđani, Hrvati, kao i jedan Bosanac i jedan Srbin.

Šef bande je u Austriji osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu, ali je privremeno puštanje na slobodu 2010. godine iskoristio za bekstvo u Južnu Ameriku. Onda je preko Fejsbuka i Skajpa organizovao trgovinu drogom u Alpskoj republici.

 

Narkotike švercovali poštom

Uz pomoć saučesnika iz Nemačke članovi grupe su drogu u "velikom stilu" krijumčarili u Austriju. Male isporuke dopremane su putem poštanske dostave, a pošiljke veće od deset kilograma prenosili su kuriri organizovani za tu priliku. Članovi bande su drogama snabdevali goste na rejv žurkama.

Austrijska policija uspela je da dokaže ovoj grupi prodaju 177 kilograma spida, 178.000 tableta ekstazija, 73 kilograma marihuane i kokaina, što odgovara vrednosti na crnom tržištu od oko 6,6 miliona evra.

– Kod poslova se plaćanje uvek obavljalo trostrukim putem. Trećina novca je transferisana na žiro-račun, jedan deo u knjigama na razne adrese, a ostatak kod predaje robe – objasnio je za medije inspektor Markus Štrudler koji je radio na ovom slučaju.

Prilkom pretresa stanova članova grupe nađeni su droga, oružje, 100.000 evra i vrednosni papiri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here