Kossev

U opštine na Severu jutros je stiglo sveže voće i povrće, a većina prodavnica, apoteka i ugostiteljskih objekata je nakon dva dana otvorena. U prodavnicama su scene iste kao i pre zatvaranja objekata u znak protesta na takse kosovske vlade od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH – većina rashladnih vitrina za mlečne proizvode i vodu je prazno. Trgovci nam kažu da je roba juče „puštena“, ima je i iz Srbije i iz Bošnjačke, tvrde.

„Odmah da ti kažem, nema vode i mleka“, iritirano dobacuje zauzeta prodavačica kamermanu i novinaru koji ulaze u prodavnicu. Gužve na toj kasi, ali i na svim drugim otvorenim kasama u gradu značajne su. Za razliku od prethodna dva dana severni deo Kosovske Mitrovice danas vrvi od ljudi, a većina ih nosi kese pune robe ili hitaju ka prodavnicama.

Ipak, i dalje nije moguće pronaći sve potrebne proizvode u prodavnicama i većina rashladnih vitrina je prazno ili poluprazno.

Slična situacija je i na pijaci, nisu otvorene sve radnje pa je u onim otvorenim velika gužva. Znatiželjni mediji su i tu, ako pitate trgovce, samo ih ometaju.

„Sad sam oterala jedne, ovo neki drugi opet“, komentariše prodavačica medijske ekipe koje se približavaju štandu punom kupaca.

Do juče, sve prodavnice u opštinama na Severu bile su zatvorene, a u danima pre zatvaranja građani su svedočili smanjivanju asortimana robe u prodavnicama, ali i na pijaci. Iako su svi radili, u poslednjim danima pre zatvaranja, nije bilo svežeg voća i povrća na pijacama.

Međutim, juče je nakon sastanaka Udruženja privrednika sa KiM u Zvečanu odlučeno da se neke od radnji danas otvore, smatraju da su za sada ispunili svoj cilj.

„Protest upozorenja je pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova i Metohije. Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama“, saopštili su juče privrednici.

Ujedno su upozorili i da sličnih mera može biti i u budućnosti.

„Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na Severu koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije.“

Međutim, makar na pijaci, i dalje ima zatvorenih objekata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here