D. Nikolić
Zoran Lazarević

Zoran Lazarević (70), rodom iz Niša, koji živi u Beču, iako je penzionisan, imao je najduže brkove na saboru Prođoh Levač, prođoh Šumadiju. Dugi su 140 santimetara, a počeo je da ih pušta pre osam godina.

Ostali kandidati, čiji su brkovi bili tri puta kraći od njegovih, nemaju šanse da pobede kad god Zoran dođe na sabor. A sad je, veli, došao u zavičaj da kuva ajvar sa suprugom Svetlanom.

Najdužu pletenicu, 151 santimetar, imala je Milena Lukić iz Jagodine, koja je pobedila po šesti put i koja se nije šišala poslednjih pet-šest godina. Očekivala je, kaže, veču konkurenciju, ali je svakako srećna što je opet imala najdužu kiku. Među devojčicama do 15 godina, najdužu pletenicu, 148 santimetara, imala je Kristina Stošić (14) iz Milutovca, a u najmlađoj kategoriji pobedila je Darija Jovančević (7) iz Vrnjačke Banje. Njena pletenica bila je duga 105 santimetra.

Za najlepšu saboricu žiri je proglasio Katarinu Crnoglavac (15) iz Trstenika.

Sabor je otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, koji je ocenio da “manifestacije koje čuvaju kulturno nasleđe našeg naroda, a dožive pedeseto izvođenje, zaslužuju dubok naklon i veliko poštovanje”.

– Sve ono što na ovaj način iskazano traje pet decenija jeste jedna nesvakidašnje dobra i vredna stvar. U onoj meri u kojoj znamo da čuvamo svoju kulturu, sećanje, tradiciju i istoriju, u toj meri zaslužujemo da postojimo na svirepoj istorijskoj sceni – rekao je ministar Vukovasljević.

Brojni gosti bili su zadovoljni programom ovogodišnjeg sabora.

– Program je iz godine u godinu sve raznovrsniji i lepši. Najviše mi se dopada kako kroz igrokaz na pozornici folklorna društva dočaravaju srednjovekovni period Srbije. Svakom detalju se posveti posebna pažnja. Nije suvoparno, već se srpska tradicija prezentuje na jedan veoma zanimljiv način, tako da ostaje u trajnom sećanju – rekao je za naš list Miloš Stanišić, predsednik Skupštine opštine Brod, koja je pobratim sa rekovačkom opštinom.

 

Deset puta veća penzija

Najbrka Zoran, koji je sa Svetlanom u Beču od 1973. godine, kaže da su dobro zaradili i mogli da kupe stan u Austriji. On je radio kao poslovođa na građevini, a supruga je bila kuvarica u bolnici. Njihov sin Iva bagerista je u firmi u kojoj je radio Zoran, a ćerka Dragana radi u osiguravajućoj kući Alijansa. U Beču su i Ivini sinovi Marko i Darko. Dragana živi sa Aleksandrom Stevanovićem i sinom Maksalom, koji igra fudbal za prvi, juniorski tim Austrije.

– I u Srbiji sam bio poslovođa i solidno sam zarađivao. Ali, nikada ne nbih mogao da zaradim kao tamo. Moj kum, s kojm sam radio u Srbiji, ima penziju oko 200 evra, a ja imam deset puta više. Volim što su mi deca u Austriji. Svi su situirani. Sin ima svoju kuću, a ćerka stan od 100 kvadrata s bazenom – ponosan je Zoran.

Izložba starih jela

Pre takmičenja nekoliko udruženja žena upriličilo je izložbu starih jela u manastirskoj porti.

– Pokušavamo da privučemo mlade i da ih privolimo da neguju tradiciju. Naše mlade snage od jela ovoga kraja spremile su pohovanu koprivu, pitu sa spanaćem i sarmice od zelja, a pored tradicionalnih vanilica, pripremile su američke krofne. One su neizostavni slatkiš mlade generacije – rekla je Marija Milojević, koordinator Kancelarije za mlade, koja radi pri opštini Rekovac i koja je imala štand sa Udruženjem žena Zlatne ruke Levča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here