TANJUG/PREDSEDNISTVO SRBIJE
UGOVARAJU SE NOVI POSLOVI: Srpski paviljon već posetilo 2.000 ljudi

Prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i veliki prijatelj i poslovni partner naše zemlje, šeik Mohamed bin Zajed, povezao je predsednika Aleksandra Vučića u obilazak Svetske izložbe u Dubaiju (EXPO 2020.) Ova, kako je Vučić istakao, velika čast, ukrasila je veoma zapaženo otvaranje poslovnog haba Srbije u kom će narednih šest meseci naši privrednici moći da dogovaraju poslove ne samo sa kolegama iz arapskog sveta nego i iz Azije i Afrike.

Šeik Muhamed bin Zajed posetio je paviljon Emirata, a zatim došao u srpski, što je bila njegova prva poseta nekom stranom izložbenom prostoru na EXPO 2020. On i predsednik Vučić zadržali su se potom u dugom razgovoru uz ručak i arapske specijalitete.

POČAST: Burdž kalifa u srpskim bojama

Počast Srbiji ukazana je i odmah na početku posete, u petak, kada je najviša zgrada na svetu Burdž kalifa zasijala u bojama srpske zastave, ali sve to nije zasenilo pre svega uspešan poslovni nastup, koji je do sada krunisan kada su Vučić i prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež otvorili poslovni hab naše zemlje.

PRIJATELJI I SAVEZNICI: Mohamed bin Zajed i Aleksandar Vučić

Lakše s prijateljima

Vučić je poručio da je podrška koja se pruža našim privrednicima veoma važna, kako bi stekli kontakte, ostvarili poslove i prijateljstava.

– Nekada je važno prvo sklopiti prijateljstvo koje u budućnosti donosi rezultate. Siguran sam da ćemo u Dubaiju napraviti nešto opipljivo za našu zemlju – rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je svaki dinar koji donesu privrednici u otadžbinu od izuzetne važnosti, kao i svaki posao koji ostvare, počev od konditorske i vinarske industrije, pa preko IT sektora, do razvoja veštačke inteligencije, poljoprivrede i energetike…

SVAKI KONTAKT VAŽAN: Marko Čadež (u sredini)

Velika šansa

Vučić je poželeo uspeh svim srpskim kompanijama i ukazao da im se vrata Istoka otvaraju, budući da prve tri kompanije po obimu investicija (ukupno 2,9 milijardi evra) u Srbiju dolaze sa te strane sveta, mada još dominiraju Nemci i firme iz EU.

– Želim vam da na što bolji način iskoristite šansu koja vam je pružena. Emirati su istinski prijateljska zemlja Srbije, a pružena nam je prilika da naši poljoprivredni i industrijski proizvodi ostvare proboj i nađu svoje mesto i da se šire ne samo u regionu UAE već prema Aziji, srednjoj Aziji, Srednjem istoku, Kini, Pakistanu i drugim zemljama – rekao je Vučić srpskim privrednicima.

LIDERI U TEHNOLOGIJAMA: Tatjana Matić s predsednikom

Rast sedam odsto!

Aleksandar Vučić saopštio je da je potvrđeno da će rast naše privrede ove godine biti sedam odsto, ali je rekao da očekuje i pola procenta više. On je istakao da je to ogroman uspeh, kao i prošle godine kada smo u jeku svetske krize izazvane pandemijom zabeležili i najmanji pad u Evropi od jedan odsto.

Gas i struja čuvaju od krize

Predsednik Vučić je upozorio da se Evropa i svet nalaze pred energetskom krizom nesagledivih posledica, koja je po privredu teža od one koju je izazvala korona.

– Bili smo u pravu kada smo pustili gas kroz Srbiju (turski tok) i naši građani ne treba da brinu – rekao je Vučić i naglasio da je u Nemačkoj gas za godinu dana poskupeo 264 posto.

On je dodao da je i cena struje na berzi visoka, ali je u Srbiji najjeftinija za privredu i stanovništvo.

Predstavlja se 1.000 firmi

U Dubai je već stiglo više od 100 predstavnika srpskih firmi. U narednim sedmicama očekuje se njih još 200, a čak 1.000 do kraja izložbe, kako bi napravili dobre poslove u srpskom poslovnom habu. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da im je njegov tim na raspolaganju i da će pomoći da dođu do novih poslova.

– Da iskoristimo tu šansu. Nema mnogo zemalja koje imaju ovakav prostor da naprave nove poslove – rekao je Čadež.

On je precizirao da će srpski privrednici koji dođu kasnije imati sastanke sa firmama iz UAE, SAD, Švajcarske… Naglasio je da srpski poslovni hab nije samo za velike kompanije i pozvao i naše male i srednje firme da dođu i iskoriste priliku.

– Mi ćemo vam pomoći da napravite posao – poručio je Čadež.

Srpski privrednici u habu imaju na raspolaganju multifunkcionalni poslovni prostor od 500 kvadratnih metara sa kompletnom tehničkom, logističkom i komunikacionom podrškom. Za njih je sve besplatno, kao i za firme naših ljudi u UAE i Persijskom zalivu.

PRIVLAČNE MOGUĆNOSTI: Red ispred našeg paviljona

Vode nas znanje i nauka

Uspešan nastup Srbije na EXPO 2020 najavljen je posetom visokih zvaničnika Vlade UAE već na otvaranju našeg Paviljona u Dubaiju.

Predsednik Vučić tom prilikom citirao je svog prijatelja šeika Mohameda bin Zajeda, kojeg je nazvao dalekovidim: “Moramo da obezbedimo uslove da nova generacija bude opremljena znanjem i naučnim obrazovanjem kako bi mogla da predstavlja našu uporednu prednost u očima celog sveta. Naš jedini izbor je kvalitet.” Predsednik je istakao je da našu zemlju i UAE vezuje strateško prijateljstvo i istakao da je Srbija prošle godine privukla 62 odsto od svih stranih investicija u našem regionu.

Ministarka turizma Tatjana Matić istakla je da zajednički projekti (sa UAE) doprinose ekonomskom razvoju Srbije i daju našoj privredi veliki zamajac.

– Zato smo ovde, jer želimo da otvorimo nove šanse za razvoj kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice. Takođe, da predstavimo našu zemlju kao ekonomiju sa najbržim rastom na Zapadnom Balkanu i najbolju po direktnim stranim investicijama u Evropi. A među prvima smo po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu po digitalizaciji – izjavila je ministarka Matić.

Zasijaće Beograd

Predsednik Vučić je na početku posete istakao da je posebno zadovoljan što Srbija može u saradnji sa UAE da razvija projekat Beograd na vodi, koji je našu prestonicu stavio na listu najvažnijih međunarodnih investicija.

– Videćete kako će Beograd na vodi za Novu Godinu biti osvetljen i izgledati spektakularno. Samo će Dubai moći da se poredi s Beogradom – rekao je predsednik i poručio da “Srbija i Beograd moraju da budu svet”.

Putovanje kroz prostor i vreme

Srpski paviljon na EXPO 2020 otvoren je nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić uz performans inspirisan drevnom vinčanskom kulturom, čiji je glavni akter baletski umetnik Dejan Kolarov. Po otvaranju je i svečano predata iskra kreativnosti i inovacija, koja se na našim prostorima začela i prenosi se punih 7.000 godina, još iz vremena revolucionarne vinčanske kulture.

Prvi put je uz pomoć vrhunske metahuman tehnologije i veštačke inteligencije oživljen virtuelni svet čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a s njim će moći čak i da se komunicira. Paviljon je u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, vremenske periode i prostore.

Tako se sadržaji u paviljonu Srbije mogu pratiti iz bilo koje tačke na planeti, a kroz 150 različitih manifestacija biće predstavljeni različiti privredni sektori, naučni sadržaji, tehnološke inovacije, kreativne delatnosti, kao i turistička ponuda.