Printscreen
Petar Kočović

U Srbiji su u prethodna 24 sata na korona virus testirana 9.928 građana od kojih je 391 novozaražen.

Profesor dr Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija, ističe da broj zaraženih sada raste na južnoj hemisferi, pa je tako zabeleženo više novoobolelih, recimo, u zemljama Južne Amerike.

U Japanu i Kini se, kaže, opet beleže povišene brojke, a kada je reč o Evropi broj zaraženih dramatično pada.

– Međutim, u nekoliko država situacija je i dalje loša – u Litvaniji, Letoniji, Belorusiji, Gruziji, Grčkoj i Portugalu. Broj zaraženih u ostalim zemljama, pa i u Srbiji, pada – kaže Kočović za Pink.

Kada je reč o vakcinaciji u Srbiji, prof. Kočović kaže da “držimo tempo” i da ćemo oko 10. jula dostići izraelski kriterijum. U pojedinim opštinama u Srbiji ipak, kaže profesor, postoje određeni problemi.

– Tutin optužuju da ima malo vakcinisanih, ali je zapravo problem u tome što je od 17.000 stanovnika, njih 9.000 u inostranstvu. Ovakvih opština ima još – kaže dr Kočović.

Uticaj sunca na korona virus

Kako je svojevremeno objasnio prof. dr Jugoslav Nikolić, dipl. met, direktor RHMZ, UV zračenje i povremeni kratkotrajni impulsi X zraka iz spektra Sunčevog zračenja, u povećanim vrednostma, predstavljaju faktor rizika za zdravlje ljudi, ali i mikroorganizama (virusa), te ova zračenja “dezinfikuju” atmosferu i eksponirane aktivne površine, što predstavlja njihov pozitivan uticaj.

Uzimajući ovo u obzir, prof. Kočović kaže da će sunce pomoći severnoj hemisferi da se virus “počisti”.

– Svinjski grip i Španska groznica pojavili su se kada je sunčeva aktivnost bila manja, a kako se ona pojačavala, to je uticalo na smanjenje brojeva – kaže dr Kočović, dodajući da sunčeva aktivnost trenutno raste i da će se još pojačavati tokom leta, te će imati pozitivan uticaj na epidemiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here