commons.wikimedia

Kompanija “Salcburg čokolade” iz Grediga, poznate po proizvodnji Mocart kugli, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu zahtev za stečaj.

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl. Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava došlo je do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i Mocart kugli.

Pad prometa iz prošle godine mogao je samo delimično biti kompenzovan u novoj poslovnoj godini, međutim, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle beležiće se ogroman gubitak.

– Postojeći lokdaun i značajan rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje osnovni su razlozi – naveo je Šigerl i dodao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače, ovo preduzeće proizvodi “Bobi čokolade”, “Maria Terezija taler” i “Salcburg konfiseri”.
Kompanija je osnovana 1897. pod imenom “Rajsigl fabrika slatkiša” u gradu Salcburgu, a preseljena je 1956. u Gredig.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here