Proizvodi za intimnu negu nisu neophodni a mogu biti štetni

0

thcgeek.com
Preparati za intimnu negu mogu da unište dobre bakterije i onda vaša vagina neće imati prirodnu zaštitu
 

Prema rečima britanskog ginekologa Ostina Agvumadua , sve više žena koristi preparate za uklanjanje mirisa kao zamenu za lečenje problema poput kandidijaze ili bakterijske vaginoze.

Iako poboljšavaju miris intimnih delova, Agvumadu upozorava da se radi o potpuno nepotrebnim proizvodima, koji "iskorišćavaju žensku nesigurnost oko njihovih tela".

Reklamiranje i natpisi na ambalažama tih proizvoda namerno stvaraju utisak da žene moraju da budu savršeno čiste, inače rizikuju infekcije.

Istina je, tvrdi Agvumadu, potpuno suprotna: vagine su savršeno izbalansirani ekosastavi, a bakterije koje se nalaze u njima igraju ključnu ulogu u ginekološkom zdravlju.

Ćelije vaginalnog zida u sebi sadrže visok nivo glikogena, koji bakterije koriste kako bi proizvele mlečnu kiselinu. Radi se o esencijalnom procesu koji održava pH faktor vagine između 3,5 i 4,5 – dok ostatak tela ima pH faktor između 5 i 6. Najpametnije je ne uplitati se u taj proces.

Neugodni miris je najčešće umišljen, ali ne uvek. Svaka šesta žena u nekom trenutku života mogla bi da obole od bakterijske vaginoze – kada se poremeti ravnoteža ekosastava bakterija u vagini. Najčešće prolazi bez simptoma i prolazi sama od sebe, ali ako uzrokuje simptome, poput neugodnog mirisa, može se lečiti antibioticima.

Pokušaji prikrivanja mirisa mogu uzrokovati više štete nego koristi. Istraživanja su pokazala da su žene koje koriste mirisne sapune, kupke s mehurićima ili posebne dezodoranse sklonije razvoju bakterijske vaginoze, jer mogu ukloniti prirodne zaštitne bakterije.

Doktor Agvumadu je naglasio da, ako se redovno tuširate i nosite čist donji veš, koji nije od sintetike, vaši intimni delovi ne zahtevaju nikakvu drugu negu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here