pixabay.com

Veliki proizvođači automobila, uključujući kompaniju za električna vozila „Tesla“ Elona Maska, tvrde da su nameti koji su prošle godine uvedeni na ključne komponente automobila bili „proizvoljni i neosnovani”.

Zbog toga su pored „Tesle“, kompanije „Volvo“, „Ford“ i „Mercedes“ podnele tužbu protiv američke administracije.

U tužbi koja je podneta Sudu za međunarodnu trgovinu u Njujorku navodi se da su carine od 25 odsto koje je američka administracija uvela na veliki broj proizvoda iz Kine, uključujući i rezervne delove automobila „proizvoljne, hirovite i predstavljaju zloupotrebu diskrecije“.

Optuženi je trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer, čija je kancelarija prošle godine odbila „Teslin“ zahtev za izuzeće od carina na računare i ekrane uvezene iz Kine koje koristi u svom električnom automobilu „Model 3“.

Trgovinski rat Vašingtona i Pekinga počeo je 2017. godine, a do sada je uticao na preko 500 milijardi dolara uvoza iz Narodne Republike Kine.

Uprkos sporazumu koji je sklopljen ranije ove godine, a kojim se najavljuje delimično primrije, takse od 25 odsto na 250 milijardi dolara vrednu kinesku robu ostaju na snazi.

Kina je najveće svetsko tržište automobila i glavni pokretač rasta za mnoge proizvođače automobila – posebno za „Teslu“, kompaniju koja namerava da svojim električnim vozilom utiče na smanjenje emisije ugljendioksida.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime